Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul vrea să construiască o clădire în care să funcționeze Opera de la Iași

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, sâmbătă, că doreşte să fie construit un imobil în care să funcţioneze Opera Naţională Română din Iaşi, informează Agerpres.

"Vom solicita prelungirea acordului existent între statul român şi Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut de 240 de milioane de euro care vor avea destinaţie finanţarea exclusivă a obiectivelor culturale. Aici dorim să includem şi un capitol de 15 milioane de euro pentru construcţia unei clădiri pentru Opera din Iaşi. În cazul în care demersul nostru va avea succes, următorul pas va fi pentru Primăria Iaşi, pentru punerea la dispoziţie a unui teren pe care să se poată clădi acest obiectiv", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că au identificat terenul pe care ar urma să fie construită clădirea Operei.

"În principiu, Opera va trebui să fie aşezată într-o zonă centrală, care să permită o accesibilitate cât mai mare pentru un număr cât mai mare de persoane care doresc să interacţioneze cu această parte culturală a Iaşiului. Deja am identificat un teren de aproximativ 9.500 de metri pătraţi în zona intersecţiei dintre bulevardul Anastasie Panu şi strada Elena Doamna pe care va trebui să îl împărţim într-o manieră corectă şi eficientă între obiectivul nostru, spaţiile verzi, o parcare care subterană şi alte edificii", a declarat primarul Mihai Chirica, care candidează la un nou mandat din partea PNL Iaşi.

Opera Naţională Română din Iaşi funcţionează încă de la înfiinţarea sa din 1956 în aceeaşi clădire cu Teatrul Naţional Vasile Alecsandri. Imobilul a fost construit pe locul vechii primării, între anii 1894 şi 1896. Ea a fost proiectată de arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer, care au proiectat construcţii similare din Viena, Praga, Odessa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.