Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernului Dăncilă recunoaște că riscă dificultăți la plata ajutoarelor sociale. Majorarea Indicatorului Social de Referință nu poate fi realizată

inflatie

Majorarea Indicatorului Social de Referință (ISR) nu poate fi realizată de Guvern în momentul actual, deoarece ar risca apariția ”unor dificultăți” în plata drepturilor șomerilor și altor persoane expuse sărăciei, arată un document oficial citat de profit.ro. ISR nu a mai fost modificat de peste 10 ani, deși Guvernul ar trebui să-l actualizeze anual în funcție de creșterile prețurilor. Executivul analizează însă majorarea alocației de stat pentru copii.

Un document oficial al Ministerului Muncii, semnat, luna trecută, chiar de către ministrul de resort, Marius Budăi, indică faptul că Guvernul ar avea probleme cu plata indemnizației de șomaj și a altor prestații sociale în cazul majorării indicatorului menționat.

”Apreciem că modificarea Indicatorului Social de Referință nu poate fi făcută în momentul actual, deoarece ar genera o presiune financiară semnificativă asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj și a bugetului de stat, existând posibilitatea apariției unor dificultăți în ceea ce privește asigurarea resurselor pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor care se confruntă cu riscul de șomaj, precum și pentru susținerea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială”, arată sursa citată.

Bilanțul tragediei din Brazilia capătă proporții înfiorătoare - Aproape 300 de persoane sunt în continuare dispărute

În schimb, Ministerul Muncii arată că poartă discuții cu Ministerul Finanțelor pentru majorarea alocației pentru copii.

”Referitor la cuantumul alocației de stat pentru copii, menționăm că Ministerul Muncii și Justiției Sociale se află în proces de consultare cu Ministerul Finanțelor Publice pentru a se reglementa o majorare sustenabilă bugetar”, mai arată ministrul Budăi în documentul menționat.

Indicatorul social de referinţă (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizaţia de şomaj, venitul minim garantat sau alocaţia pentru copii, iar valoarea acestuia este în prezent de 500 de lei.

Valoarea ISR se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat anual sau pentru anul anterior, așa cum este prevăzut în prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Doar în decembrie 2018, față de aceeași lună a anului 2017, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,10%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,75%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 2,44%, România având una din cele mai înalte rate ale inflației din Uniune Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.