Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hackeri proruşi au blocat site-ul Senatului Franței ca 'pedeapsă' pentru livrarea de armament Ucrainei

Financial Times
senat franta

Site-ul Senatului francez era inaccesibil de la mijlocul zilei de vineri, blocare revendicată de grupul de hackeri proruşi NoName care a mai atacat în martie site-ul Adunării Naţionale a Franţei, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Accesul la site-ul de internet al Senatului este perturbat din această dimineaţă, echipa noastră este pe deplin mobilizată pentru a remedia disfuncţionalităţile", a anunţat Senatul francez pe Twitter în jurul orelor 11:30, fără alte comentarii.

NoName a revendicat atacul pe canalul său de Telegram - accesibil public - în jurul orelor 10:20, cu un mesaj în rusă şi în engleză prin care critică sprijinul Franţei pentru Ucraina.

"Am citit în presă că Franţa lucrează cu Ucraina asupra unui nou plan de ajutor ce ar putea include arme, precum şi declaraţiile ministrului (francez) al afacerilor externe Catherine Colonna" şi "am blocat site-ul Senatului francez", scrie NoName.

Atacuri în lanț

La sfârşitul lui martie, site-ul Adunării Naţionale a fost blocat mai multe ore de un atac revendicat de acelaşi grup, din acelaşi motiv.

NoName, înfiinţat în martie 2022, este unul dintre cele circa 80 de grupuri de hackeri proruşi care atacă instituţii ale ţărilor ce susţin Ucraina, în special în Europa de Vest, a explicat la sfârşitul lui martie Nicolas Quintin, analist-şef al echipei de analiză a ameninţărilor al concernului Thales, echipă ce reuneşte circa 50 de experţi din întreaga lume.

Franţa, una dintre ţintele regulate, a fost vizată de mai multe atacuri de acest tip în ultimele luni. Miercuri, site-urile mai multor primării franceze au fost de asemenea atacate de "hacktivişti" ruşi. Hackerii au vizat societatea de servicii informatice Abtel, instalată la Nîmes (sudul Franţei) şi care găzduieşte site-ul mai multor primării.

Hackerii au difuzat în chirilică, pe site-ul comunei Bry-sur-Marne, în suburbia pariziană, "mesaje de propagandă proruse, printre care 'Respectaţi Rusia! În caz contrar vom continua războiul împotriva voastră',", a detaliat prefectura departamentului Val-de-Marne.

Aceste grupuri proruse s-au înmulţit după declanşarea invaziei asupra Ucrainei. Ele acţionează fără a căuta răscumpărări, spre deosebire de hackerii tradiţionali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.