Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haga: o copie a Coranului a fost călcată în picioare și ruptă în timpul unei demonstrații de extremă-dreapta

wikipedia.org
coran

O copie a Coranului a fost călcată în picioare şi ruptă vineri în timpul unei demonstraţii de extremă-dreapta în faţa ambasadei Turciei de la Haga, stârnind furia a zeci de contra-protestatari, transmite AFP, citat de news.ro.

Autorităţile olandeze au condamnat în prealabil această acţiune, dând totodată asigurări că nu au mijloacele legale pentru a o interzice.

Edwin Wagensveld, şeful filialei olandeze a mişcării de extremă dreapta Pegida, a călcat cartea sacră a islamului pe care apoi a rupt-o, au remarcat corespondenţii AFP.

Însoţit de două persoane, bărbatul era îmbrăcat cu un tricou pe care era scris "Islamul nu este mai bun decât nazismul".

Poliţia a blocat accesul pentru aproximativ 50 de contra-manifestanţi pe strada din centrul capitalei Haga unde se află ambasada Turciei.

În momentul în care Wagensveld a rupt paginile Coranului, o parte dintre contra-protestatari au aruncat cu pietre în direcţia sa şi când acesta a plecat au scandat "Allahu Akbar" şi au încercat să-l ajungă din urmă, înainte de a fi opriţi de aproximativ 20 de poliţişti înarmaţi cu bastoane şi scuturi.

Ministrul Justiţiei, Dilan Yeşilgoz-Zegerius, citată vineri dimineaţă de agenţia de presă olandeză ANP, a calificat drept "destul de primitiv şi jalnic" actul de a distruge sau de a arde o carte. Dar "este permis în ţara noastră, aveţi această libertate", a adăugat ea. În opinia sa, un posibil atac terorist ca răzbunare pentru distrugerea Coranului este o ameninţare ce trebuie luată în considerare.

"Consiliul oraşului Haga este responsabil pentru un oraş respectuos şi incluziv şi se distanţează de comportamente care nu contribuie la aceasta", a declarat primarul din Haga, Jan van Zanen, într-o declaraţie transmisă vineri dimineaţă AFP. El a precizat că legislaţia olandeză nu îi permite să interzică evenimentul.

Liderul partidului de extremă dreapta PVV, Geert Wilders, şi-a exprimat pe X (fostul Twitter) sprijinul pentru acţiunea Pegida.

La sfârşitul lunii ianuarie, Wagensveld a fost filmat conducând acelaşi tip de demonstraţie în faţa Parlamentului olandez.

La sfârşitul lunii iulie, doi bărbaţi au incendiat o copie a Coranului în faţa Parlamentului din Stockholm. Acţiuni similare au avut loc anul acesta în Danemarca.

Aceste incidente au provocat condamnări şi tulburări în mai multe ţări musulmane. Ca răspuns, Suedia a decis joi să ridice nivelul de alertă teroristă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.