Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orașul Haga cere o derogare temporară de la sancțiunile UE privind gazul rusesc

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Municipalitatea de la Haga ar urma să solicite o derogare temporară de la sancțiunile UE împotriva Rusiei, potrivit unei scrisori adresate consilierului pentru afaceri economice Saskia Bruines către administrația orașului.

Potrivit documentului, actualul furnizor de gaze al municipalității este gigantul rus Gazprom. În același timp, în cadrul măsurilor punitive introduse de Uniunea Europeană, guvernul olandez și întreprinderile de stat vor rezilia contractele cu companiile rusești începând cu 10 octombrie. Acest lucru, la rândul său, ar însemna că Haga ar trebui să găsească o alternativă la contractul său cu Gazprom.

Bruines a subliniat că în iunie și iulie a avut loc o procedură de achiziții publice, dar nu au fost găsiți alți furnizori. El a adăugat că, în paralel, a fost lansată o licitație pentru livrările de gaze din prima parte a lunii ianuarie 2023.

"Pentru a acoperi perioada cuprinsă între 10 octombrie 2022 și prima din ianuarie 2023, avem nevoie de o derogare de la sancțiunile UE", se arată în scrisoare. "Acest lucru este necesar pentru a asigura livrările", se mai arată în document.

Bruines a declarat că cererea de derogare va fi depusă la Ministerul Economiei și Protecției Climei. El a mai subliniat că, în baza acordurilor, care vor intra în vigoare din prima parte a lunii ianuarie 2023, prețul gazelor va crește semnificativ.

Agenția rusă de știri TASS a reamintit că mai multe alte municipalități olandeze au contracte în vigoare cu Gazprom, dar până în prezent niciuna dintre ele nu a cerut o scutire de sancțiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.