Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT Ministrul Cercetării, după ce Comisia Europeană A EXCLUS Laserul de la Măgurele: 'Nu e un eşec'

MFE
Laser Magurele ELI

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, afirmă că România nu renunţă la ideea de a deveni membru în European Research Infrastructure Consortium (ERCI), după ce ţara noastră nu a fost inclusă ca membru fondator în acest Consorţiu. Ministrul a declarat pentru News.ro că nu consideră un „eşec” neincluderea Laserului de la Măgurele în proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure.

„Eu am văzut că presa spune ”eşec”. Nu e un eşec, infrastructura e în construcţie. O parte a ei livrează rezultate, încă nu a fost instalată componenta Gamma, ultima parte din proiect, dar ea va fi instalată. A fost livrată parţial de compania Vega”, a declarat, joi , pentru News.ro,, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman.

Citește și: Lovitură grea pentru România: laserul de la Măgurele, exclus de Comisia Europeană

Teleman a explicat şi la ce se referă atunci când a vorbit despre „neîncredere apărută între parteneri” în etapele finale ale proiectului.

„Mă refer la parametrii pe care infrastructura contractată trebuia să-i furnizeze, pe de o parte, pe de altă parte la neîncredere privind capacitatea echipei de proiect de a încheia proiectul la timp. De toate părţile am remarcat că a existat neîncredere: şi din partea furnizorilor, şi a beneficiarilor. De acum înainte noi avem un rol activ pentru a recâştiga această încredere, derulând etapele proiectului până la capăt, adică până în mai 2023, şi livrând proiectul în parametri şi, de asemenea, demersuri pentru ca România să devină membru al Consorţiului”, a adăugat ministrul Cercetării.

Ciprian Teleman a explicat şi că decizia privind excluderea României a fost luată din luna februarie, iar abia acum a fost comunicată în Jurnalul european.

„Noi am avut discuţii înainte de această decizie încercând să devenim membru fondator observator, am primit un răspuns că până la înfiinţarea formală a Consorţiului cererea noastră va fi respinsă, dar după ce Consorţiul va fi înfiinţat oficial, România va fi invitată să facă paşii necesari pentru a deveni membru în Consorţiu. Dialogul e deschis pentru a deveni membri în Consorţiu în maxim trei ani de zile”, a mai declarat Ciprian Teleman pentru News.ro.

Laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) la aproape un an de când a fost declarat de Guvern obiectiv special de interes naţional. Ministrul Cercetării Ciprian Teleman afirmă că printr-o decizie din februarie, România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice, dând însă asigurări că echipele de proiect rămân în contact cu ceilalţi actori implicaţi şi că ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.