Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamas anunță continuarea rezistenței: 'Poporul nostru nu va accepta un nou guvern de la Vichy'

nbcnews.com
hamas tunel

Un lider Hamas din Liban a declarat luni că mişcarea islamistă palestiniană va rămâne în Gaza şi nu va accepta "un guvern de la Vichy" pe teritoriul pe care îl controlează, informează AFP, potrivit Agerpres.

Israelul a anunţat că scopul războiului său în desfăşurare în Gaza este de "a anihila Hamas" ca răspuns la atacurile mişcării islamiste din 7 octombrie pe teritoriul său, care au omorât cel puţin 1.400 de persoane, majoritatea civili, conform autorităţilor. Bombardamentele israeliene declanşate ca represalii au omorât peste 10.000 de persoane în Fâşia Gaza, majoritatea civili, conform Hamas.

"Pentru cei care cred că Hamas va dispărea, Hamas va rămâne ancorată în conştiinţa (...) poporului nostru şi nicio forţă de pe pământ nu va putea să o anihileze sau să o marginalizeze", a declarat liderul mişcării din Liban, Osama Hamdan, într-o conferinţă de presă.

"Poporul nostru nu va permite Statelor Unite să-şi impună planurile de a crea o administraţie care să le convină şi care să convină ocupaţiei (israeliene - n.r.), iar poporul nostru nu va accepta un nou guvern de la Vichy", a adăugat el, referindu-se la regimul colaboraţionist francez sub ocupaţie nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Marţi, în Congres, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Autoritatea Palestiniană va trebui să preia din nou controlul asupra Fâşiei Gaza de la Hamas "la un moment dat" şi că terţi internaţionali ar putea juca un rol într-o perioadă interimară.

"Fâşia Gaza este o parte integrantă a statului Palestina", a declarat duminică preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a cărui Autoritate a fost alungată din Gaza de Hamas în 2007.

"Ne vom asuma întreaga responsabilitate pentru o soluţie politică globală pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza", a adăugat el la primirea lui Blinken la Ramallah, unde se află Autoritatea sa, care guvernează doar în Cisiordania, ocupată de Israel din 1967.

Ultimele alegeri parlamentare palestiniene au avut loc în 2006 şi au fost câştigate de Hamas. Împiedicată să-şi exercite puterea reală în ciuda acestei victorii, mişcarea islamistă a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza prin forţă în anul următor, derutând serviciile de securitate ale Autorităţii Palestiniene.

Înainte de aceasta, micul teritoriu a fost ocupat de Israel în 1967 până la retragerea unilaterală în 2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.