Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hamasul consideră că ”mingea este în întregime în terenul” Israelului, după negocierile de la Cairo

uva.nl
israel hamas

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas apreciază vineri, după plecarea delegaţiei sale din Egipt, unde au avut loc negocieri timp de două zile, că ”mingea este în întregime în terenul” Israelului în vederea unui acord al unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza, relatează AFP.

”Delegaţia de negocieri a părăsit Cairo către Doha. Ocupaţia a respins propunerea prezentată mediatorilor pe care noi am acceptat-o. Ca urmare, mingea este de-acum în întregime în terenul ocupaţiei” - numele pe care mişcarea îl dă Israelului -, a anunţat Hamas într-o scrisoare trimisă altor facţiuni palestiniene.

Reprezentanţii celor două tabere au plecat de la Cairo ”după două zile de negocieri” în vederea obţinerii unii armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza, aflat în curs de şapte luni, a anunţat vineri o publicaţie apropiată spionajului egiptean, Al-Qahera News.

Eforturile Egiptului şi celorlalte ţări mediatoare - Qatarul şi Statele Unite - ”continuă în vederea apropierii punctelor de vedere ale părţilor”, potrivit unei surse egiptene de rang înalt, citată de Al-Qahera News.

Hamasul şi-a dat acordul încă de luni unei propuneri prezentate de către mediatori, care prevede potrivit mişcării palestiniene un armistiţiu în trei faze, fiecare cu o durată de 42 de zile, inclusiv o retragere israeliană din Fâşia Gaza şi un schimb de ostatici ţinuţi în enclavă şi deţinuţi palestinieni din Israel, în vederea unui ”armistiţiu permanent”.

Israelul a răspuns că această propunere este ”departe de exigenţele” sale şi şi-a reiterat opoziţia faţă de un armistiţiu definitiv atât timp cât Hamas, aflată la putere în enclavă don 2007, pe care o consideră drept o ”organizaţie teroristă”, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), nu este învins.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a dat drept consemn delegaţiei sale la Cairo ”să continue să se arate fermă asupra condiţiilor necesare eliberării” ostaticilor, ”esenţiale” securităţii Israelului.

Egiptul îndeamnă Hamasul şi Israelul să dea dovadă de ”flexibilitate” pentru a ajunge ”cât mai rapid” la un armistiţiu în confruntările armate din Fâşia Gaza şi la o eliberare a ostaticilor, potrivit unui comunicat al Ministerului egiptean de Externe.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul de Stat american Antony Blinken, omologul să uegiptean Sameh Shoukri a subliniat ”importanţa îndemnării părţilor să dea dovadă de flexibilitate şi să depună toate eforturile necesare pentru a ajunge la un acord al unui armistiţiu şi a pune astfel capăt tragediei umanitare” din Fâşia Gaza, anunţă ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.