Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hans Kluge afirmă că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile acestuia

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, a declarat miercuri că beneficiile vaccinului produs de AstraZeneca sunt în continuare mai mari decât riscurile acestuia.

"Principalul comentariu este că beneficiile vaccinului produs de AstraZeneca sunt în continuare mai mari decât riscurile acestuia. COVID-19 este a doua cea mai mare cauză de deces în Europa. La fiecare 20 secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Oamenii nu mor din cauza vaccinului. Dar fiecare ţară trebuie să ia foarte în serios aceste cercetări şi aceste rezultate. Aşa încât recomandăm fiecărei ţări să respecte sistemul de farmaco-vigilenţă, ceea ce înseamnă monitorizarea efectelor vaccinului şi în egală măsură să urmeze de aproape ceea ce înseamnă protocoale clinice. (...) Este foarte important să existe funcţionale protocoale clinice care să gestioneze aceste efecte adverse, cum este tromboza, de pildă", a spus Kluge, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că încrederea este esenţială, fie că este vorba despre COVID-19 sau de orice altă campanie de vaccinare, scrie Agerpres.ro.

"Creăm încredere în primul rând şi cel mai important prin transparenţă. De aceea comunicarea riscului cu oamenii este deosebit de importantă. Să spunem oamenilor ceea ce ştim, ceea ce nu ştim şi ceea ce este încă în studiu. Efectele secundare este ceva la ce ne-am aşteptat şi fac parte integrantă din întregul procedeu de vaccinare. Un al doilea aspect privind încrederea se referă la excelenţă tehnică, la competenţă. În cazul în care oamenii sunt ezitanţi, trebuie să dăm dovadă de empatie faţă de aceştia, să nu arătăm cu degetul şi să înţelegem de unde vine această ezitare şi să le explicăm", a susţinut oficialul.

El a spus că la începutul lunii mai este şi rândul său să se vaccineze în Danemarca.

"La începutul lui mai este şi rândul meu să mă vaccinez în Danemarca, aşa încât eu personal dacă mi se va propune AstraZeneca, voi accepta propunerea", a afirmat directorul regional al OMS.

El nu a dat un termen în ceea ce priveşte terminarea pandemiei, însă a spus că este optimist şi în mod evident se vede "luminiţa de la capătul tunelului".

"Un lucru pe care l-am învăţat în ceea ce priveşte pandemiile este să nu dăm niciodată o dată, pentru că este ceva ce nu putem prezice. Dar în mod clar sunt optimist şi în mod evident vedem luminiţa de la capătul tunelului. De asemenea, estimez că în lunile următoare portofoliul de vaccinuri va fi mai mare. În următoarele două luni va obţine aprobare şi vaccinul Johnson and Johnson, care are nevoie de o singură doză. Iar un al doilea aspect este că va fi crescută capacitatea de producţie. Un alt lucru pe care trebuie să îl luăm în calcul sunt şi variantele acestui virus, mutaţiile, cum este de exemplu cea din Marea Britanie. Viitorul acestei pandemii, prognoza pentru ea depinde de fiecare dintre noi, de ce vom face fiecare dintre noi în continuare. Toţi trebuie să ne vaccinăm şi că până în acel moment când toţi vom fi vaccinaţi trebuie să rezistăm şi să respectăm măsurile de sănătate publică", a mai arătat reprezentantul regional al OMS.

În opinia sa, a utiliza vaccinarea ca o condiţie pentru călătorie este un aspect "foarte delicat".

"Sunt prea multe întrebări de ordin politic, etic şi legal. OMS încearcă să creeze un cadru internaţional al încrederii", a susţinut Hans Kluge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.