Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit premierul care a supervizat reformele ce au deschis calea reunificării Germaniei

Hans Modrow

Hans Modrow, care, în calitate de ultim prim-ministru comunist al Germaniei de Est, a supervizat reformele care au deschis calea reunificării Germaniei, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunțat sâmbătă partidul german de stânga Die Linke, conform Reuters.

"Noaptea trecută, Hans Modrow ne-a părăsit la vârsta de 95 de ani. Prin aceasta, partidul nostru pierde o personalitate importantă", a declarat într-un comunicat partidul, succesor al Partidului Comunist din Germania de Est, scrie mediafax.ro.

Modrow declarase că va contribui la transformarea Germaniei de Est într-o democrație atunci când a devenit prim-ministru al unui guvern de tranziție condus de comuniști, la 13 noiembrie 1989, la patru zile după deschiderea Zidului Berlinului, care a divizat Berlinul de Est și Berlinul de Vest timp de 28 de ani.

Conducerea comunistă anterioară a fost forțată să plece, în timp ce protestatarii din Germania de Est cereau democrație și libertate, ca un ecou al apelurilor la schimbare din întreaga Europă de Est dominată de sovietici, după ascensiunea la putere a lui Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovietică.

Modrow a anunțat primele și singurele alegeri libere în ceea ce era cunoscut sub numele de Republica Democrată Germană (RDG) în martie 1990, deși în urma acestora a încetat să mai fie prim-ministru.

Deși a realizat reforme, a fost acuzat de adversari că a încercat să întârzie schimbarea politică și reunificarea, care a avut loc în octombrie 1990. De asemenea, a fost criticat pentru că a încercat să schimbe numele poliției de securitate Stasi în loc să o desființeze.

Modrow a fost găsit vinovat în 1993 de fraudă electorală în cadrul unor alegeri municipale din mai 1989, dar nu a fost încarcerat și a declarat că acuzațiile au fost motivate politic.

El a continuat să activeze în parlamentul german din 1990 până în 1994, reprezentând un precursor al Die Linke, numit PDS, și a fost membru al Parlamentului European din 1999 până în 2004.

Modrow s-a considerat un reformator care a dorit să schimbe partidul comunist din interior și să îl facă mai democratic. În 1999, el a declarat pentru Reuters că nu dorește ca vechea RDG să se întoarcă, dar a spus că realizările sale ar trebui recunoscute.

Modrow s-a născut în 1928 în ceea ce era pe atunci orașul german Jasenitz - în prezent Jasienica în Polonia - și s-a format ca mecanic.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost liderul unui pluton de pompieri pentru tineri, iar spre sfârșitul conflictului a devenit membru al Volkssturm, o miliție nazistă care a recrutat bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 60 de ani într-o ultimă încercare de victorie.

La 17 ani, Modrow a fost capturat de trupele sovietice și dus ca prizonier de război în Uniunea Sovietică, unde a urmat cursuri antifasciste și a devenit un comunist convins.

La întoarcerea acasă în 1949, anul în care a fost fondată RDG, și-a găsit de lucru ca mecanic și a continuat să studieze științe sociale și apoi economie, domeniu în care a obținut un doctorat.

Modrow a devenit liderul de facto al Germaniei de Est după ce Egon Krenz a demisionat din funcția de lider al SED la 5 decembrie 1990.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.