Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Bali: Vulcanul Agung a erupt la câteva zile după ce gradul de alertă a fost coborât

www.thenewdaily.com.au
vulcan

Un vulcan de pe insula turistică Bali din Indonezia a erupt marţi, la câteva zile după ce autorităţile au coborât gradul de alertă cu o treaptă, conform unui oficial citat de DPA. Muntele Agung a aruncat în atmosferă o coloană de cenuşă gri de 1.500 de metri înălţime, a anunţat Sutopo Nugroho, reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Gestionarea Dezastrelor (BNPB). Nu au fost înregistrate victime, a precizat acesta.

Sâmbătă, autorităţile au coborât cu o treaptă gradul de alertă de erupţie de la nivelul IV (maxim), la nivelul III, după o scădere constantă a activităţii vulcanice, anunţă Agerpres. Zona de excludere a fost redusă de la şase kilometri la patru kilometri, ceea ce le-a permis miilor de persoane care au fost cazate în adăposturi temporare să se întoarcă acasă. Totuşi, circa de 15.000 de locuitori evacuaţi au rămas în adăposturi temându-se să se întoarcă la casele lor situate prea aproape de vulcan, a mai spus Sutopo.

Vulcanul Agung, din estul insulei Bali, a intrat în fază de erupţie de magmă la 21 noiembrie şi a cauzat închiderea aeroportului internaţional Ngurah Rai, între 27 şi 29 noiembrie, ca urmare a lipsei de vizibilitate determinată de nordul de cenuşă. Peste 100.000 de călători au fost afectaţi şi mii de turişti au rămas blocaţi în Bali sau au fost transferaţi pe insula vecină Java. Aproximativ 66.000 de persoane au fost evacuate în adăposturi temporare.

La începutul lunii decembrie, vulcanul Agung a expulzat o coloană de cenuşă de până la 2.100 de metri deasupra craterului.

Cele mai recente erupţii mortale ale vulcanului Agung s-au produs în 1963 şi 1964. În timpul acestora 1.200 de persoane şi-au pierdut viaţa, precizează sursa citată.

Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cunoscută pentru seismele şi erupţiile sale vulcanice, iar pe teritoriul său se află 130 de vulcani activi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.