Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE VIDEO - Haos la revenirea lui Navalnîi în Rusia: Poliția îi arestează pe susținătorii opozantului

captură filmare
rusia, revenirea lui Navalnîi

UPDATE: Avionul companiei ruse Pobeda la bordul căruia se află Navalnîi urma să aterizeze pe aeroportul Vnukovo din Moscova la ora locală 19.20 (16.20 GMT), dar linia aeriană a comunicat că aeroportul respectiv a fost închis, iar zborul a fost redirecţionat către Şeremetievo.

Poliţia rusă a arestat duminică mai mulţi susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, înainte de aterizarea acestuia la Moscova, relatează AFP, informează Agerpres.

Navalnîi a decolat după-amiază din Berlin, pentru a reveni în Rusia, deşi autorităţile din ţara sa au avertizat că ar putea fi arestat la sosire.

"Dacă voi fi arestat? este imposibil, sunt nevinovat", a spus el în faţa jurnaliştilor la bordul avionului, relatează News.ro.

Unul din colaboratorii celui mai cunoscut dizident rus a numit şapte colaboratori ai acestuia care au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Navalnîi se afla în Germania din august. El a fost internat la Berlin pentru a fi tratat după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok.

Miercuri, după ce opozantul şi-a anunţat intenţia de a se întoarce în Rusia, autorităţile penitenciare din Moscova au făcut cunoscut că vor face toate demersurile pentru a-l aresta sub acuzaţia de încălcare a condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

Avionul companiei ruse Pobeda la bordul căruia se află Navalnîi urmează să aterizeze pe aeroportul Vnukovo din Moscova la ora locală 19.20 (16.20 GMT).

Lui Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei, arată News.ro.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.

Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.

Mai mult de 2.000 de persoane au anunţat pe Facebook că intenţionează să vină să-l întâmpine, dar justiţia a avertizat că orice eveniment public "organizat" la aeroportul Vnoukovo este neautorizat. Videoclipuri publicate pe reţele de socializare arată că poliţia se află la faţa locului.

Pentru experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin: a-l lăsa liber este o demonstraţie de slăbiciune, iar să-l închidă ar risca un nou scandal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.