DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Haos politic în Peru - Președintele, acuzat de lovitură de stat după ce a dizolvat Parlamentul/ Armata și Poliția refuză ordinele

pedro castillo

Președintele peruan Pedro Castillo a dizolvat miercuri Congresul națiunii și a convocat noi alegeri legislative, însă Congresul a respins decretul și a votat înlocuirea sa cu vicepreședintele, potrivit Associated Press.

Castillo a încercat să le-o ia înainte legislatorilor, care se pregăteau să dezbată o a treia încercare de a-l demite din funcție. Biroul național al ombudsmanului a calificat-o drept lovitură de stat.

Castillo a instalat, de asemenea, un nou guvern de urgență și a cerut ca următoarea rundă de legislatori să elaboreze o nouă constituție pentru națiunea andină. Între timp, Castillo a declarat într-un discurs televizat că va guverna prin decret și a ordonat stingerea stării de asediu nocturnă începând de miercuri seară.

Castillo a anunțat, de asemenea, că va face schimbări în conducerea sistemului judiciar, a poliției și a Curții Constituționale. Șeful armatei peruane și patru miniștri, inclusiv cei responsabili de afaceri externe și economie, au demisionat.

Castillo a luat măsuri cu câteva ore înainte ca adversarii lui Castillo din Congres să se îndrepte spre un al treilea vot pentru a-l demite din funcție, susținând că acesta a dat dovadă de o "incapacitate morală permanentă" de a conduce națiunea andină. Nu era clar dacă aveau cele 87 de voturi din cei 130 de legislatori necesare pentru a-l demite.

Biroul Ombudsmanului, o instituție guvernamentală autonomă, a declarat că, după ani de democrație, Peru se află în mijlocul unui colaps constituțional "care nu poate fi numit altceva decât o lovitură de stat".

Biroul a cerut ca Castillo să demisioneze și să se predea autorităților judiciare.

"Domnul Castillo trebuie să își amintească faptul că nu a fost ales doar președinte al republicii, ci și că poporul a ales reprezentanți pentru serviciul public", se arată în declarație. "Acțiunile lui Castillo ignoră voința poporului și nu sunt valabile".

Aceasta a cerut ca vicepreședintele Dina Boluarte să preia președinția. Boluarte, prin intermediul Twitter, a respins acțiunile lui Castillo, deoarece "agravează criza politică și instituțională pe care societatea peruană va trebui să o depășească prin respectarea strictă a legii".

Șefii de stat major și poliția națională din Peru au respins, într-o declarație, constituționalitatea dizolvării Congresului de către Castillo.

Castillo a declarat într-un discurs neobișnuit la miezul nopții la televiziunea de stat, înainte de vot, că nu va păta niciodată "bunul nume al părinților mei cinstiți și exemplari, care, la fel ca milioane de peruani, muncesc în fiecare zi pentru a construi în mod cinstit un viitor pentru familiile lor".

Țăranul devenit președinte a spus că plătește pentru greșelile făcute din cauza lipsei de experiență. Dar el a spus că un anumit sector al Congresului "are ca unic punct pe ordinea de zi înlăturarea mea din funcție, deoarece nu au acceptat niciodată rezultatele unor alegeri pe care voi, dragi peruani, le-ați stabilit cu voturile voastre".

Castillo, al cărui guvern a început în iulie 2021, a negat acuzațiile de corupție la adresa sa, spunând că acestea se bazează pe "declarații din auzite ale unor persoane care, căutând să își ușureze propriile pedepse pentru presupuse infracțiuni prin abuzul de încredere, încearcă să mă implice fără dovezi".

Procurorii federali investighează șase cazuri împotriva lui Castillo, majoritatea pentru presupuse fapte de corupție, sub teoria că acesta s-a folosit de puterea sa pentru a profita de lucrări publice.

Lupta pentru putere din capitala peruană a continuat în timp ce Anzii și miile sale de ferme mici se luptă să supraviețuiască celei mai grave secete din ultima jumătate de secol. Fără ploaie, fermierii nu pot planta cartofi, iar iarba muribundă nu mai poate susține turmele de oi, alpaca, vicuñas și lame. Înrăutățind situația, gripa aviară a ucis cel puțin 18.000 de păsări de mare și a infectat cel puțin un producător de păsări de curte, punând în pericol puii și curcanii crescuți pentru mesele tradiționale de sărbători.

De asemenea, guvernul a confirmat că, în ultima săptămână, țara a suferit un al cincilea val de infecții cu COVID-19. De la începutul pandemiei, 4,3 milioane de peruani au fost infectați, iar 217.000 dintre ei au murit.

Castillo are o popularitate de trei ori mai mare decât cea a Congresului, potrivit sondajelor de opinie. Un sondaj realizat luna trecută de Institutul de Studii Peruane a relevat că 86% dezaprobă Congresul și doar 10% îl aprobă. în timp ce ratingurile negative ale lui Castillo au fost de 61% și 31% îi aprobă performanța.

Există un contrast puternic în țara sud-americană: În timp ce în Lima, o majoritate îl dezaprobă pe Castillo și îl vrea afară, peruanii din alte orașe și comunități rurale din interiorul țării vor ca acesta să-și ducă la bun sfârșit mandatul prezidențial și promisiunile sale. În schimb, mulți peruani doresc închiderea Congresului.

Dar, având puține voturi sigure în Congres, Castillo nu a reușit să își respecte promisiunile, inclusiv lupta împotriva corupției, creșterea taxelor pentru minerit, rescrierea Constituției și urmărirea presupuselor monopoluri care au crescut prețurile la gazele naturale și medicamente.

Primul președinte care provine dintr-o comunitate agricolă săracă din istoria de 200 de ani a națiunii, Castillo a sosit la palatul prezidențial anul trecut fără nicio experiență politică. El și-a schimbat cabinetul de cinci ori în timpul anului și jumătate de mandat, trecând prin 60 de oficiali de cabinet diferiți, lăsând diferite agenții guvernamentale paralizate.

Deși Castillo este primul președinte care este investigat în timp ce se află încă în funcție, anchetele nu reprezintă o surpriză într-o țară în care aproape toți foștii președinți din ultimii 40 de ani au fost acuzați de corupție legată de corporații multinaționale, cum ar fi firma braziliană de construcții Odebrecht.

Începând din 2016, Peru a fost împotmolit în crize politice, congresele și președinții încercând să se elimine pe rând. Președintele Martín Vizcarra (2018-2020) a dizolvat Congresul în 2019 și a ordonat noi alegeri. Această nouă legislatură l-a înlăturat pe Vizcarra în anul următor. Apoi a venit președintele Manuel Merino, care a durat mai puțin de o săptămână înainte ca o represiune să ucidă doi protestatari și să rănească alți 200. Succesorul său, Francisco Sagasti, a durat nouă luni înainte ca Castillo să preia conducerea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.