Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOSUL IGNORAT de MAI: numărul migranților care au intrat ILEGAL în România a crescut de PATRU ORI

Pressalert.ro
migranti

Numărul persoanelor care voiau să intre ilegal în România, venind din Serbia, cu intenţia de a ajunge în Timişoara sau direct spre frontiera cu Ungaria şi, ulterior, în vestul Europei, a crescut semnificativ în anul 2020 faţă de anul precedent, potrivit raportului de bilanţ al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră (ITPF) Timişoara.

Citește și: ALERTĂ la Ministerul Dezvoltării: SMURD a intrervenit de urgență

Reţelele de facilitatori din zona balcanică, dispuşi să-şi ofere serviciile pentru a-i ajuta pe migranţi să treacă ilegal frontiera sunt tot mai active în mediul online, în special pe grupuri destinate pentru refugiaţi, iar contextul european va genera creşterea în continuare a presiunii migraţioniste pe ruta Balcanilor de Vest - Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Bosnia, Croaţia, Slovenia, Austria, Germania, implicit atât asupra frontierei de uscat, cât şi de apă a României cu Serbia, se menţionează în documentul menţionat.

La nivelul ITPF Timişoara, în anul 2020 au fost înregistrate 687 de cazuri de treceri frauduloase ale frontierei de stat, fiind depistaţi 4.125 de migranţi, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au fost constatate 297 cazuri de treceri ilegale cu 1.109 de migranţi.

Din migranţi depistaţi la intrarea în România, au solicitat o formă de protecţie statului român (azil) un număr de 2.412 migranţi, iar 309 migranţi se aflau în procedură de azil la momentul depistării, reprezentând un procent de 66% din totalul celor depistaţi.

Totodată, au fost constatate 24 cazuri cu 111 migranţi ilegali, dintre aceştia 11 cazuri cu 30 făptuitori au fost reţinuţi în încercarea lor de ieşire ilegală din ţară la frontiera cu Serbia şi 13 cazuri cu 81 migranţi reţinuţi la frontiera cu Ungaria.

De asemenea, se constată o creştere şi a numărului de persoane implicate în traficul de migranţi, respectiv 387 de traficanţi în anul 2020 comparativ cu 120 traficanţi implicaţi în migraţia ilegală în anul 2019. La frontiera cu Serbia acţionează în continuare reţele transfrontaliere de trafic de migranţi, aceştia fiind preluaţi de la frontieră de către cetăţeni români, în grupuri foarte mari (20-70 de persoane) cu microbuze sau autoturisme pentru a-i transporta în municipiul Timişoara sau direct spre frontiera cu Ungaria, menţionează sursa citată.

După ce reuşesc să ajungă pe teritoriul României, călăuzele care însoţesc grupurile de migranţi trimit locaţia în care se află către organizatorul grupului, care la rândul său o retrimite transportatorilor de legătură din România, folosind aplicaţiile WhatsApp, Signal şi Telegram. Pe platformele de socializare sunt tot mai frecvente postările cu oferte de transport pentru migranţii interesaţi să ajungă în municipiul Timişoara, precum şi fotografii ale unor presupuşi migranţi care afirmă că au trecut frontiera ascunşi în TIR-uri, se precizează în raportul de bilanţ al ITPF.

În altă ordine de idei, în anul 2020, valorile traficului de călători înregistrate în punctele de control a trecerii frontierei de pe raza de competenţă a inspectoratului, au fost de 1.194.324 persoane, în scădere cu 71,33% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei a fost P.T.F. Porţile de Fier I (aproximativ 332.000 treceri persoane), urmat de P.T.F. Cenad (cu peste 265.900 treceri persoane), P.T.F Moraviţa (peste 268.500 persoane), P.T.F. Jimbolia (peste 178.600 persoane) şi P.T.F. Naidăş (peste 58.500 persoane).

La frontieră au fost depistate 6.221 de persoane care au comis fapte ilegale (5.152 infracţiuni şi 1.069 contravenţii), în creştere cu 62% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au fost depistate un număr 3.837 persoane care au comis fapte ilegale.

Şi actele de contrabandă au scăzut în 2020 cu 33% faţă de anul precedent, fiind descoperite 126.805 pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 1.541.160 lei, 1,75 kg tutun, în valoare totală de aproximativ 376 lei, 62 litri alcool, în valoare totală de aproximativ 1.860 lei, trei autovehicule, în valoare totală de aproximativ 35.000 lei şi o armă şi 182 cartuşe, în valoare totală de aproximativ 521 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.