DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Harababură totală la testarea elevilor pentru Covid. Raed Arafat deja anunță probleme: 'Unele firme ne anunţă că s-ar putea să întârzie cu livrarea'

Facebook
Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că nu vor fi contractate toate testele pe bază de salivă care ar fi necesare pentru şcoli şi mai întâi se va aştepta să se vadă utilizarea şi consumul acestora, iar în cazul în care sunt folosite, atunci vor fi contractate şi următoarele loturi.

"IGSU a făcut primele contracte subsecvente. Deja unele firme ne anunţă că s-ar putea să întârzie cu livrarea, o să vedem care va fi situaţia. Nu contractăm toată cantitatea necesară care a fost discutată pentru că vrem să vedem utilizarea lor şi consumul lor.

Aici sunt mai multe loturi şi poate IGSU, că ei le contractează şi intră în stocurile care se distribuie la şcoli după asta, vedem după nivelul de utilizare la câte mergem mai departe. Dacă vedem că se utilizează şi se aplică şi este ok, se contractează următoarele, dar dacă nu, aşteptăm să vedem că se consumă ce se cumpără”, a declarat Raed Arafat, vineri, într-o conferinţă de presă, relatează News.ro.

El a precizat că spera ca unele companii să nu anunţe că vor avea întârzieri.

"Primele contracte subsecvente au fost semnate şi în mod normal urmează să se livreze în cursul săptămânii care vine. În momentul în care se livrează, urmează noi să le distribuim către inspectoratele şcolare, care le vor distribui la şcoli. Metodologia a fost realizată de colegii de la Ministerul Sănătăţii. Dacă unele companii vor anunţa că o să aibă întârzieri, o să vedem, eu sper să nu ajungem la acest lucru pentru că de fiecare dată când se ajunge la un contract se insistă la companiile respective să fie cât mai serioase posibil şi să participe numai dacă pot livra. Dar vedem că în unele situaţii tot găsim unii care după ce semnează îţi spun: ştiţi, eu am o întârziere în livrare. Se trece la altul şi compania respectivă poate nu va mai putea livra şi se trece la alt contract subsecvent. O să stabilească juriştii pe baza contractelor care există”, a explicat şeful DSU.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Sorin Ion a precizat, în conferinţa de presă, că şcolile decid dacă testele se fac în unitatea de învăţământ.

"În aceeaşi modificare a ordinului comun s-au făcut precizări suplimentare cu privire la testarea elevilor. După cum bine ştiţi, au fost foarte multe discuţii în spaţiul public despre cine aplică aceste teste şi am să vă citez: Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu sub supravegherea părintelui sau reprezentantului legal.

Aşadar, este la opţiunea fiecărei şcoli, în funcţie de specificul sau disponibilitatea cadrelor didactice din acea unitate, fără a se impune acest lucru. (…) În paralel cu modificările la ordinul comun, Ministerul Sănătăţii va publica în acelaşi timp în acelaşi Monitor Oficial şi procedura de administrare a testelor rapid antigen. Nu intru aici în amănunte, sunt termeni mai mult tehnici”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.

Vezi și: Raed Arafat a RĂSPUNS: Va fi OBLIGATORIE vaccinarea anticoronavirus, la fel ca în Austria?

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în 9 octombrie, achiziţionarea a 70 de milioane de teste rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 în vederea monitorizării riscului epidemiologic în şcoli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.