Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harta majorităților din teritoriu: Teatrele de război după alegerile locale

razboi

După ce au câștigat alegerile locale, o parte din primarii reședințelor de județ și o parte din președinți de Consilii Județene au fost puși în fața unei alegeri dificile: familia lor politică este minoritară și nu-și pot impune proiectele cu care au defilat în campania electorală, în timp ce adversarii politici ocupă majoritatea fotoliilor de consilieri. Astfel, partidele și aleșii lor locali aflați în aceste situații au de ales între a rămâne în opoziție și a purta un război de uzură timp de 4 ani cu o majoritate ostilă, sau de a se alia cu marii lor adversari.

ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă situațiile în care majoritățile din Consiliile Locale și Consiliile Județene sunt diferite de culoarea politică a primarului sau a președintelui de Consiliu Județean.

În municipiul Pitești, primar a ieșit Cristian Gentea de la PSD, dar social-democrații nu au majoritate în Consiliul Local (8 consilieri PSD față de cei 15 consilieri ai PNL, USR, PMP)

La Bistrița-Năsăud, președinte al Consiliului Județean a fost reales Radu Moldovan (PSD). În CJ, majoritatea este însă deținută de PNL + PMP cu 16 din cele 30 de mandate.

Noul primar al municipiului Giurgiu, Adrian Valentin Anghelescu (PNL), va avea și el un Consiliu Local ostil. Liberalii au doar 9 mandate, față de cele 12 ale PSD + Pro România + ALDE.

Și la Slobozia, noul primar Dragoș Soare (PNL) are de partea sa doar 7 consilieri locali, majoritatea fiind deținută de cei 14 consilieri ai PSD + Pro Romania.

Situația este fragmentată și la Consiliul Județean Neamț. Președinția a fost câștigată de Ionel Arsene (PSD), însă PNL + USR + PMP au 18 din cele 34 de mandate de consilieri județeni.

La Teleorman, PSD și-a adjudecat șefia CJ prin Adrian Gâdea, dar în consiliu au intrat doar două partide și liberalii au majoritate: PNL 17 consilieri județeni, PSD - 15 consilieri județeni.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl (PSD), are și el o majoritate ostilă. Din cele 23 de mandate de consilieri locali, PNL și USR PLUS au 12 locuri.

O situație unică în țară este în Vrancea. Primăria municipiului reședință de județ, Focșaniul, a fost câștigată de PSD prin Cristi Misăilă, însă opoziția PNL + USR PLUS are 11 din cele 21 de mandate de consilieri. La Consiliul Județean s-a întâmplat invers. Liberalii au câștigat șefia CJ prin Cătălin Toma, însă PSD și ALDE au majoritate cu 17 mandate de consilieri județeni.

În Capitală sunt probleme în Sectoarele 3 și 4. Edilii Robert Negoiță și Daniel Băluță nu pot face majoritate momentan.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.