Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hassan Rouhani speră în continuare să se ajungă la implementarea cu succes a acordului nuclear

Hassan Rouhani

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat că speră în continuare ca prin cooperare internaţională să se ajungă la implementarea cu succes a acordului nuclear semnat în 2015, în remarci făcute cu prilejul aniversării acordului, anunţat la 14 iulie 2015 la Viena, transmite dpa potrivit Agerpres.

Acordul nuclear - Planul de acţiune comună globală, JCPOA - simbolizează valoarea acordurilor multilaterale, a subliniat Rouhani.

"De aceea, sperăm ca astfel de valori internaţionale să nu fie afectate de politica SUA şi ca semnatarii săi să îl poată pune în aplicare", a adăugat preşedintele iranian.

Acordul internaţional asupra programului nuclear iranian a fost încheiat la Viena în 2015 între Iran şi Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi SUA, oferind Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa în schimbul unor garanţii care să probeze că nu încearcă să se doteze cu arma atomică.

Preşedintele american Donald Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, reinstituind sancţiuni economice drastice împotriva Iranului, iar ca ripostă la reintroducerea sancţiunilor americane Iranul a renunţat din mai 2019 la cea mai mare parte a angajamentelor-cheie pe care şi le asumase la Viena.

Miercuri, Rouhani a acuzat că actuala fragilitate a acordului nuclear este urmarea unei conspiraţii a unui aşa-zis "triunghi al răului" - format din Arabia Saudită, SUA şi Israel -, menită să provoace Iranul să se retragă din el aşa încât să poată fi învinovăţit Teheranul pentru eşecul acestuia.

Iranul a îmbogăţit începând de anul trecut o cantitate de uraniu mai mare decât ar fi fost permisă de acord, depăşind totodată gradul de procesare autorizat prin acord pentru acest material fisionabil, menţionează dpa.

Hassan Rouhani a asigurat că Teheranul va respecta din nou condiţiile JCPOA imediat ce restul părţilor acordului vor face acest lucru

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.