Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Henrique Capriles, figură a opoziţiei venezuelene, şi-a lansat miercuri a treia candidatură la preşedinţie

BBC
Henrique Capriles

Lansarea vine după ce a primit sprijinul partidului său pentru a participa la primarele opoziţiei care îl vor desemna pe rivalul lui Nicolas Maduro în 2024, notează AFP, citat de Agerpres.

"Avem un candidat la preşedinţie şi este Henrique Capriles!", a declarat preşedinta partidului Primero Justicia, Maria Beatriz Martinez, în cursul unei conferinţe de presă la care Capriles nu a participat. O adunare naţională a partidului îl va proclama candidat sâmbătă, a adăugat ea.

Capriles a câştigat detaşat alegerile interne din partidul său şi va fi candidat la primarele opoziţiei prevăzute pe 22 octombrie.

Deocamdată, Capriles, 50 de ani, care a candidat împotriva fostului preşedinte Hugo Chavez în 2012 şi împotriva lui Maduro un an mai târziu, este, la fel ca multe figuri ale opoziţiei, ineligibil.

Condamnarea lui Capriles

El a fost condamnat în 2017 la 15 ani pentru presupuse "nereguli administrative" în perioada când era guvernator al statului Miranda, învecinat cu capitala Caracas, între 2008 şi 2017.

"Problema descalificărilor este o realitate (...), este una din marile provocări pe care le avem în faţă", a recunoscut Marnez. "Sunt convinsă că Maduro (...) va trebui să rectifice şi să facă ceea ce trebuie", a adăugat ea.

Opoziţia a respins întotdeauna ineligibilitatea cadrelor sale de conducere, acuzând justiţia că se află la ordinele puterii.

Eligibilitatea tuturor personalităţilor opoziţiei este unul dintre punctele cruciale ale negocierilor - adesea întrerupte - care se desfăşoară de ani de zile în Mexic între putere şi opoziţie. Opoziţia doreşte să se asigure că toţi candidaţii săi se pot prezenta la alegeri.

Dialogul din Mexic este paralizat din noiembrie, în aşteptarea plăţii fondurilor blocate de sancţiunile internaţionale împotriva lui Maduro pentru a face faţă crizei umanitare, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.