Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Henry Kissinger anticipează un viitor sumbru pentru Vladimir Putin

www.theatlantic.com
henry kissinger

Kissinger crede că e improbabil ca Putin să supravieţuiască unei înfrângeri în Ucraina: "Lumea va deveni mai stabilă atunci când Rusia va accepta că nu poate cuceri Europa"

Preşedintele Vladimir Putin ar putea fi obligat să lupte pentru a rămâne la putere dacă războiul din Ucraina va forţa Rusia să renunţe la agresiunea militară şi să accepte un acord de pace cu Europa, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger.

"Mi-aş dori o Rusie care să recunoască faptul că relaţiile sale cu Europa trebuie să se bazeze pe un acord şi pe un fel de consens şi cred că acest război, dacă se va încheia în mod corespunzător, ar putea face acest lucru realizabil", a declarat Kissinger într-un interviu acordat Bloomberg. Întrebat dacă Putin ar putea supravieţui la putere dacă războiul s-ar încheia în aceşti termeni, Kissinger a răspuns: "Este improbabil".

Faimosul diplomat a spus că este important ca Ucraina să iasă din război ca o democraţie puternică şi că este de preferat să se evite "dizolvarea Rusiei sau reducerea Rusiei la o impotenţă plină de resentimente" care riscă să alimenteze noi tensiuni. El l-a descris pe Putin ca pe o "figură de tip Dostoievski, asaltată de ambivalenţe şi aspiraţii neîmplinite", care este foarte capabil să exercite puterea ca lider şi care a folosit-o "în mod excesiv" în legătură cu Ucraina.

Interviul din 7 iunie de la New York a fost o retrospectivă asupra vieţii şi carierei lui Kissinger, după ce acesta a împlinit recent 100 de ani.

Kissinger a declarat în interviul acordat Bloomberg că Putin a fost atât moştenitorul unei perspective ruseşti tradiţionale, cât şi cineva care a crescut pe străzile din Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, unde mai mult de jumătate din populaţie a murit de foame în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi s-a confruntat cu o ameninţare constantă.

Putin "a tradus acest lucru prin faptul că nu a vrut niciodată ca puterea militară europeană să fie în apropierea Sankt Petersburgului şi a oraşelor mari precum Moscova" şi a reacţionat "la limita iraţionalităţii" la expansiunea acesteia, a declarat Kissinger.

În timp ce SUA şi aliaţii săi au avut dreptate să se opună atacului Rusiei asupra Ucrainei, este "din ce în ce mai important" ca părţile implicate în conflict să se gândească la modul în care doresc să pună capăt acestuia prin diplomaţie, a declarat Kissinger. Există riscul ca relaţiile militare dintre puteri să domine gândirea geopolitică şi să transforme războiul într-un conflict global prin atragerea unor ţări precum China, a adăugat el.

"Europa va deveni mai stabilă, lumea va deveni mai stabilă atunci când Rusia va accepta faptul că nu poate cuceri Europa, dar că trebuie să rămână parte a Europei printr-un fel de consens, aşa cum fac şi alte state", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.