Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hernia inghinală: 8 factori de risc

Shutterstock
hernie inghinala operatie

Hernia inghinală se produce atunci când țesuturile abdominale - de pildă, un fragment de intestin - își schimbă localizarea anatomică firească și trec dincolo de peretele abdominal, printr-o zonă în care acesta este slăbit. Rezultă o umflătură sub piele, care poate fi dureroasă, mai ales atunci când tușești sau când ridici obiecte grele.

Hernia, în sine, nu este neapărat periculoasă, dar poate determina complicații grave, care ajung să pună viața în pericol, motiv pentru care medicul va recomanda intervenția chirurgicală pentru a remedia o asemenea leziune.

Hernia inghinală nu poate fi prevenită întotdeauna, dar există o serie de factori de risc pe care este bine să îi cunoști astfel încât, intervenind asupra lor, să reduci probabilitatea individuală ca tu să dezvolți o asemenea leziune.

1.   Sexul masculin

Având în vedere particularitățile anatomice, bărbații au un risc de aproximativ 8 ori mai mare decât al femeilor de a dezvolta hernia inghinală. Din acest motiv, este foarte important să încerci să îți menții musculatura în formă și să înveți cum să faci efort fizic (ridicat obiecte grele, de pildă) în siguranță [1].

2.   Vârsta

Incidența herniei inghinale crește odată cu înaintarea în vârstă, lucru care este de înțeles: în absența unui antrenament adecvat, musculatura slăbește și pierde din tonus.

Țesutul conjunctiv din structura ligamentelor devine, la rândul său mai lax și mai puțin elastic - exact la fel cum apar riduri pe față, pe măsură ce îmbătrânești. Toate aceste schimbări favorizează apariția herniei inghinale [2].

3.   Istoricul familial

Genetica este, încă, unul dintre marile mistere ale lumii - există o mulțime de lucruri pe care oamenii de știință încearcă să le elucideze în legătură cu felul în care sunt transmise anumite caracteristici de la o generație la alta.

Studiile efectuate până în prezent demonstrează existența unei probabilități mai mari ca un individ să dezvolte hernie inghinală dacă una dintre rudele sale apropiate a fost, deja, diagnosticată cu această problemă.

Dacă un părinte sau un frate a fost diagnosticat cu hernie inghinală, poți considera că ai un risc individual mai mare decât al restului populației de a suferi și tu, la un moment dat, de această afecțiune [3].

4.   Tusea cronică

Tusea cronică pe care o manifestă, de pildă, fumătorii crește riscul individual de a dezvolta hernie inghinală ca urmare a presiunii repetate pe care reflexul de tuse o aplică pe organele interne [2].

5.   Constipația cronică

Asemănător tusei persistente, constipația cronică determină creșterea presiunii abdominale, manifestată frecvent, la fiecare scaun. În timp, structurile musculare și ligamentele suprasolicitate pot fi afectate, ceea ce favorizează apariția herniei inghinale [2].

6.   Sarcina

În timpul sarcinii se produc două fenomene care sporesc riscul individual de apariție a herniei inghinale.

În primul rând, trebuie avută în vedere creșterea firească a presiunii intraabdominale ca urmare a dimensiunilor uterului, care ocupă mult din spațiul disponibil. În al doilea rând, organismul se pregătește pentru naștere prin schimbarea esențială a echilibrului hormonal și prin sinteza unor substanțe care determină înmuierea și relaxarea structurilor conjunctive - ceea ce va facilita trecerea bebelușului prin canalul pelvin.

În acest context, hernia inghinală devine o problemă ușor de înțeles și de anticipat [1].

7.   Prematuritatea și greutatea mică la naștere

Hernia inghinală se asociază relativ frecvent prematurității și unei greutăți reduse la naștere. Se consideră că, în ambele cazuri, poate fi vorba despre o dezvoltare întârziată a structurilor anatomice care ar trebui să blocheze migrarea masei intestinale. Din fericire, hernia inghinală la bebeluși se poate remedia chirurgical [3].

8.   Antecedentele personale de hernie inghinală

Indiferent dacă ai suferit de hernie inghinală în copilărie sau în viața de adult, riscul individual de a repeta acest incident este mai mare decât riscul populației generale de a dezvolta hernie pe parcursul vieții.

Riscul rămâne crescut, indiferent de tehnica chirurgicală prin care a fost remediată hernia anterioară [2].

Hernia inghinală este o problemă de sănătate care se poate remedia chirurgical și în cazul căreia este de dorit să se intervină, astfel putându-se preveni o serie de complicații serioase.

Bibliografie:

  1. “Inguinal Hernia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547#:~:text=An%20inguinal%20hernia%20occurs%20when,
  2. “Inguinal Hernia | NIDDK.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Sept. 2019, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/inguinal-hernia,
  3. Moore, Kristeen. “Inguinal Hernia.” Healthline, Healthline Media, 18 Dec. 2017, www.healthline.com/health/inguinal-hernia,

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.