Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hezbollah nu are nicio intenție de a se retrage din Siria

Hassan Nasrallah

Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliat al regimului de la Damasc, a dat asigurări că organizaţia sa va rămâne în Siria ”până la noi ordine”, în pofida ”calmului” de pe liniile de front în această ţară devastată de război, relatează AFP preluată de news.ro.

Hassan Nasrallah a denunţat, de asemenea, ”minciuna” Israelului - evreii şi-au justificat atacurile aeriene de luni seara în Siria contra unei instalaţii aparţinând armatei siriene dând asigurări că sisteme care intră în fabricarea unor arme erau pe cale să fie livrate Hezbollahului.

Liderul Hezbollah s-a exprimat miercuri, cu o zi înaintea sărbătoririi Ashura - un rit fondator al şiismului, sărbătorit de milioane de credincioşi în întreaga lume.

”Vom rămâne acolo chiar după acordul de la Idleb şi calmul de la Idleb”, a subliniat Hassan Nasrallah, evocând într-o alocuţiune televizată iniţiativa ruso-turcă cu privire la ultimul mare bastion insurgent din Siria.

”Vom rămâne până la noi ordine”, a subliniat Nasrallah. "Prezenţa noastră acolo este legată de necesitate şi de consimţământul conducerii siriene”, a adăugat el, în contextul în care mişcarea sa intervine în mod oficial în Siria din 2013.

Cu sprijinul Hezbollah, dar şi al Rusiei şi Iranului, puterea lui Bashar al-Assad a putut să-şi consolideze acapararea asupra a aproape două treimi din teritoriu, multiplicându-şi victoriile contra rebelilor şi jihadiştilor.

”Bineînţeles, calmul liniilor frontului şi reculul ameninţărilor vor avea un impact asupra efectivelor prezente”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pus de acord luni seara să creeze o ”zonă demilitarizată” sub control ruso-turc la Idleb.

Cei doi lideri au îndepărtat, astfel, perspectiva unei ofensive a regimului contra privinciei din nord-vestul Siriei.

”Cu acordul de la Idleb, dacă totul se face corect, putem presupune că Siria se orientează către un mare calm şi, concret, nu vor mai exista linii de front”, a spus Nasrallah.

MINCIUNA” ISRAELULUI

Hezbollahul a partcipat la bătălii contra jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), dar a luptat, de asemnea, împotriva rebelilor din Siria.

Aproximativ 1.665 de combatanţi din cadrul grupării au fost ucişi în Siria, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Liderul Hezbollah a denunţat, de asemenea, tiruri israeliene de rachetă efectuate luni contra unei instalaţii militare a regimului sirian în provincia Latakia (nord-vest).

Un avion al aliatului rus a fost diborât din greşeală de apărarea antiaeriană a armatei siriene, care a deschis focul pentru a intercepta aceste rachete israeliene.

Israelul a recunoscut marţi aceste atacuri aeriene, însă a dat asigurări că, în instalaţia vizată, sisteme care intră în fabricarea unor arme de precizie erau pe cale să fie livrate Hezbollahului din partea Iranului.

”Aceasta este o minciună israeliană, nu este adevărat!”, a tunat Hassan Nasrallah.

”Iranul este un pretext, Hezbollahul este un pretext, adevărata ţintă este Siria”, a continuat el, acuzând Israelul că vrea să împiedice ”apariţia unei armate siriene, a unei adevărate forţe militare siriene”.

Israelul ”caută să împiedice Siria să se doteze cu capacităţi balistice”, a declarat el.

În ultimele luni, Israelul şi-a multiplicat atacurile în Siria contra regimului sau aliatului său iranian, repetând că nu va permite Iranului să se servească de Siria ca de un cap de pod împotriva sa.

Ashura este sărbătorită în a 10-a zi a lunii Muharram, prima lună din calendarul musulman. Ea comemorează moartea imamului Hussein, nepot al profetului Mahomed şial treilea profet al şiismului, ucis în 680 de trupe ale califului omeiad Yazid, la Kerbala, în timpul unor lupte de succesiune după moartea profetului islamului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.