Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hezbollahul joacă un rol politic în Liban, admite Rex Tillerson în ajunul unei vizite la Beirut

Operation World
Liban

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a admis miercuri, cu o zi înainte de o vizită la Beirut în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, că puternicul partid libanez proiranian Hezbollah face parte din "procesul politic din Liban", relatează AFP.

Ministrul american de externe, care a răspuns la întrebările jurnaliştilor în cursul unei vizite în Iordania, a reamintit sprijinul Washingtonului pentru un "Liban liber, democratic şi care să se elibereze de influenţele altora".

"Ştim că Hezbollahul libanez este influenţat de Iran, o influenţă pe care o considerăm dăunătoare pentru viitorul Libanului pe termen lung", a declarat Rex Tillerson.

Cu toate acestea, a subliniat demnitarul american, "trebuie, de asemenea, să recunoaştem realitatea, faptul că Hezbollahul face şi el parte din procesul politic din Liban". 

Considerat de Statele Unite ca o grupare "teroristă", formaţiunea armată şiită este un actor principal al vieţii politice libaneze, dar joacă şi un rol-cheie în regiune, mai ales în războiul din Siria.

Influenţa Hezbollahului s-a aflat în centrul unei crize politice în Liban culminând cu demisia premierului Saad Hariri care însă a revenit asupra deciziei sale câteva săptămâni mai târziu. Prim-ministrul a făcut cunoscut la data respectivă că a obţinut din partea partidelor libaneze o "distanţare" a ţării în raport cu crizele regionale, în special disputa iraniano-saudită.

La Beirut, secretarul de stat american urmează să aibă o serie de întrevederi "legate de viitorul Libanului", a explicat el, afirmând sprijinul Washingtonului pentru "procesul democratic din această ţară şi întărirea forţelor armate libaneze, pentru ca să existe o forţă legitimă de securitate sub controlul guvernului libanez".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.