Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hillary Clinton și-a fixat următoarea țintă: lovitură pentru Donald Trump

captura Twitter
hillary clinton

Candidata Partidului Democrat american la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, şi soţul ei, ex-peşedintele Bill Clinton, străbat în acest weekend aşa-numitul "Rust Belt' american, care se întinde pe o distanţă de aproape 1.000 km, de la Philadelphia la Columbus, capitala statului american Ohio, cu scopul de a nu abandona voturile electoratului muncitor alb republicanului populist Donald Trump, informează AFP. 

Alegerea statelor Pennsylvania rurală şi Ohio pentru acest voiaj vizează în mod explicit să limiteze dezinteresul alegătorilor din clasa muncitoare faţă de Partidul democrat şi în special de Hillary Clinton. 

În această zonă, oţelăriile fuseseră închise încă de la sfârşitul anilor 1970 şi numeroase uzine şi-au închis porţile în anii 1990. Marea recesiune din 2008-2009 a agravat şi mai mult disperarea localnicilor. În pofida unei oarecare reveniri ulterioare, zona nu a recuperat decât o parte din locurile de muncă de altădată. 

'Înţeleg foarte bine că unii au impresia că economia nu funcţionează într-adevăr pentru ei', recunoscuse Hillary Clinton - însoţită de soţul ei şi de candidatul democrat la vicepreşedinţie Tim Kaine - în cadrul unei reuniuni publice, vineri, la Harrisburg, capitala Pennsylvaniei."Înţeleg foarte bine pentru că nici pe mine nu mă mai satisface acest statu quo.' 

Prima sa propunere de candidată oficială, desemnată joi de Convenţia democrată de la Philadelphia, a fost deci ceea ce ea califică drept cel mai mare plan de investiţii în locuri de muncă după Cel de-al Doilea Război Mondial, concentrat asupra industriei. 

Dar 'există o mare neîncredere faţă de Hillary Clinton, şi aceasta din cauza lui Bill', a explicat pentru AFP John Russo, cercetător la Universitatea din Georgetown, expert în problemele clasei muncitoare, cu sediul în Youngstown, în fosta 'vale a oţelului'. 

Bill Clinton semnase în decembrie 1993 acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), blamat pentru dispariţia a numeroase locuri de muncă în industrie. 

La Pittsburgh, 'oraşul oţelului', sâmbătă seara, Hillary Clinton a vrut să-şi consolideze credibilitatea amintind de rădăcinile sale familiale şi muncitoreşti în Pennsylvania, tatăl ei provenind din Scranton. 

În faţa ofensivei lui Trump, ea a argumentat că miliardarul nu are nimic dintr-un protector al clasei muncitoare, permiţându-şi ironia de a aminti că până şi cravatele lui Trump sunt fabricate în China, glumă care şi-a atins ţinta în fiecare etapă. 

'Donald Trump spune că vrea să redea Americii măreţia. El ar putea începe prin a fabrica unele lucruri în America', a lansat Hillary Clinton la Johnstown, unde a vizitat o uzină de fibre şi cabluri. 

Dar Donald Trump a renunţat la ortodoxia liber-schimbistă a Partidului republican şi a adoptat un discurs protecţionist aliniat sentimentului ambiant al regiunii. Mesajul său este: delocalizările sunt rezultatul politicii comerciale ale preşedinţiei Clinton. 

Alegerile primare au arătat succesul lui Donald Trump pe lângă muncitorii albi şi clasa mijlocie. El crede posibil să-şi reînnoiască acest rezultat în alegerile prezidenţiale. 

Ohio şi Pennsylvania sunt state-cheie ale scrutinului. Obţinând majoritatea voturilor albilor, Trump ar putea echilibra avantajul lui Hillary Clinton în marile oraşe ca Philadelphia şi Cleveland, unde americanii de culoare îi susţin în mod tradiţional pe democraţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.