Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hilllary Clinton, profeție care îngrozește America și Europa: ar fi un cadou pentru Vladimir Putin

New York Times
Hillary Clinton

Sub egida candidatei care a pierdut prezidenţialele din 2016 în faţa lui Trump, Universitatea Columbia din New York - unde Hilary Clinton predă acum Relații internaționale - a susținut miercuri o conferință despre "viitorul Ucrainei", după aproape doi ani de război împotriva Rusiei.

"Ne aflăm într-un moment crucial, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Occident și pentru NATO", a avertizat fosta șefă a diplomației americane (2009-2013) al cărei mandat încheiat a corespuns cu începerea unei deteriorări a relaţiilor americano-ruse după realegerea președintelui Vladimir Putin în 2012.

Pentru fosta senatoare de la New York, "modul în care noi, Statele Unite, reacţionăm sau nu reacţionăm va avea un impact incomensurabil asupra ordinii mondiale a secolului XXI".

Washingtonul este principalul susținător militar al Kievului, cu peste 110 miliarde de dolari deja eliberate de Congres, dar puterea principală a lumii nu a reușit de luni de zile să voteze noi fonduri pentru Ucraina.

Din cauza certurilor dintre oficialii republicani aleși, asupra cărora Donald Trump își exercită controlul, și a unei confruntări cu democrații președintelui Joe Biden, Congresul a amânat din nou până joi votul privind ajutorul pentru Kiev și pentru aliatul israelian.

Hillary Clinton, care a fost ministrul de Externe al lui Barack Obama (2009-2017) favorabil intervenționismului american în străinătate, a considerat că este "rușinos că ajutorul pentru Ucraina continuă să fie reținut de Congres pentru politici mărunte".

Ea a cerut ca "agresiunea rusă și suferința ucrainenilor să nu rămână fără răspuns".

Altfel, a exclamat fostul lider democrat în vârstă de 76 de ani, ar fi "un cadou pentru Vladimir Putin și o lovitură pentru conducerea globală a Americii pentru libertate și democrație".

Experții americani profețesc distrugerea NATO

Mai rău, potrivit lui Kimberly Marten, profesor de științe politice la Colegiul Barnard din Columbia, președintele "Putin (...) crede că Donald Trump va câștiga probabil următoarele alegeri și când se va întâmpla asta NATO se va prăbuși".

Fostul președinte republican (2017-2021) și om de afaceri, probabil adversar în noiembrie pentru a doua oară al lui Joe Biden, s-a dovedit adesea îndoielnic, uneori ostil, cu privire la continuarea ajutorului american acordat Ucrainei și chiar a amenințat că va părăsi NATO, dacă se va întoarce la Casa Albă.

Dar pentru fostul ambasador al SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, "dacă nu îi ajutăm, ei (ucrainenii) vor pierde (sprijinul) Washingtonul și vor pierde pe câmpul de luptă".

Diplomata americană mai crede că "rușii mizează pe o victorie a fostului președinte Trump", care ar avea efectul "să ne scoată din NATO".

"O imagine foarte, foarte sumbră pentru Ucraina, în care ne-am abandona aliații pentru a ne ajuta efectiv adversarii".

Ian Bremmer, de la grupul de studii Eurasia și profesor de Relații internaționale la Columbia, a fost mai nuanțat: nu-și vede țara "părăsind NATO" în eventualitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025.

"Va fi mai mult despre nivelul de implicare al Statelor Unite" relativ la Alianța Atlantică și Uniunea Europeană, a explicat expertul.

Mai ales că "mișcările populiste și eurosceptice progresează, vor avea mai mult sprijin la alegerile europene în țări precum Franța și Germania și probabil se vor alinia cu Trump", a prezis domnul Bremmer pentru care "relațiile în cadrul NATO și sistemul transatlantic" au atins un vârf anul trecut.

Și asta "va evolua, dacă Trump devine președinte", a conchis el.

La rândul ei, ambasadoarea ucraineană în Statele Unite, Oksana Markarova, a reafirmat că țara ei, candidată la intrarea în NATO și UE, vrea "să fie europeană" și se vede "în familia transatlantică".

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.