Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hodorkovski dă de pământ cu liderii Europei: Ce naiba faceți? Vă autosabotați prin sancțiunile impuse Rusiei! Nu poți impune embargo fără soluții alternative

Politico
Mihail Hodorkovski

Marele dușman al lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, magnatul rus al petrolului devenit disident, a declarat că UE a comis o gafă majoră cu sancțiuni petroliere împotriva Moscovei, care subminează acum blocul celor 27 de națiuni din punct de vedere economic, mai degrabă decât să epuizeze cufărul de război al Kremlinului.

Fostul cel mai bogat om al Rusiei a spus că UE ar fi trebuit să asigure aprovizionarea alternativă înainte de a continua cu un embargo, sau ar fi trebuit să ia în considerare o altă abordare, cum ar fi aplicarea de tarife energiei rusești, în loc să impună o interdicție totală.

Făcând o gaură în propriile sale finanțe, Hodorkovski a susținut că Europa este acum mai puțin capabilă să investească bani în sarcina extrem de importantă de a cumpăra mai multe arme pentru Ucraina.

După o lună de negocieri, țările membre UE au convenit să interzică transporturile maritime de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an – echivalentul a peste 90% din importuri.

„În acest moment, sancțiunile energetice rănesc Europa, nu Rusia”, a spus el, într-un interviu pentru Politico, în timpul primei sale călătorii în UE de la începutul războiului din Ucraina. „Punctul meu de vedere a fost și rămâne același: ce naiba faceți?"

Hodorkovski, fostul șef al gigantului petrolier Yukos, a petrecut 10 ani în închisoare pentru ceea ce au fost considerate acuzații false, după ce a devenit un critic deschis al Kremlinului.

După eliberarea sa în 2013, Hodorkovski a militat pentru promovarea democrației și a drepturilor omului în Rusia prin organizația sa „Rusia deschisă”.

„Problema este că actualii politicieni occidentali nu au purtat niciodată discuții cu un gangster”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. „Poți începe să negociezi cu el doar atunci când simte că se află într-o poziție mai slabă”.

Hodorkovski, aflat la Bruxelles, pentru două zile de întâlniri cu oficiali UE, susține că blocul ar fi putut mai bine să-și cheltuiască banii pe arme pentru Ucraina.

„Cât de mult a pierdut Occidentul în venituri prin introducerea a tot felul de sancțiuni energetice? 100 de miliarde de dolari, 200 de miliarde de dolari?", a spus el.

"Dacă Ucraina ar fi primit arme în valoare de cel puțin 50 de miliarde de dolari în loc de 10 miliarde de dolari, situația ar fi complet diferită acum - fără a fi introdusă nicio sancțiune energetică".

UE și-a redus previziunile de creștere pentru acest an cu aproximativ 1% în aprilie, pe fondul războiului din Ucraina, echivalentul a aproximativ 160 de miliarde de euro, pe baza estimărilor recente ale PIB-ului de la Fondul Monetar Internațional. Între timp, blocul alocă 2 miliarde de euro în arme pentru Ucraina.

În conformitate cu afirmațiile lui Hodorkovski, mai mulți experți au susținut că impunerea de tarife ar fi fost inteligentă, deoarece redirecționarea petrolului către alte țări cu infrastructura existentă în prezent ar fi fost dificilă pentru Moscova.

Aceasta înseamnă că companiile energetice rusești ar fi absorbit probabil costurile mai mari de export către Europa, reducându-și marjele și, în cele din urmă, reducând bugetul militar al Moscovei.

În cele din urmă, fostul miliardar a spus că Europa ar fi trebuit să depună eforturi mai mari pentru a găsi surse alternative pentru petrol și gaze înainte de a impune sancțiuni.

În schimb, țările UE au fost nevoite să înlocuiască livrările rusești de energie prin negocierea grăbită a unor contracte ad-hoc.

„Am fost uimit când am descoperit că nu a existat niciun acord cu privire la alte provizii și apoi introduceți sancțiuni”, s-a mirat Hodorkovski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.