Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isterie cu 'holeră la mare' după ruperea barajului din Ucraina: mit sau realitate? Dr. Adrian Marinescu a explicat tot

Radu Pop
stiripesurse.ro
Adrian Marinescu

Barajul Kahovka din Herson a fost aruncat în aer pe 6 iunie, iar Organizația Mondială a Sănătății a emis, ulterior, un avertisment privind riscul transmiterii holerei în zona inundată. Adrian Bâlbă, președintele Asociației Eco Dobrogea, a arătat faptul că apele vor aduce cu sine toate rezidurile războiului din Ucraina, inclusiv substanțe toxice, dat fiind că apele acestui baraj alimentau centrala de la Zaporojie (explicațiile expertului, disponibile aici). Însă – și e important de precizat – în Ucraina nu există în acest moment niciun caz de holeră înregistrat la oameni, iar agentul patogen a fost identificat doar în mediu. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, a explicat pentru jurnaliștii de la Hotnews.ro că avertismentul OMS înseamnă un risc potențial.

„Discutăm însă despre faptul că agentul patogen a fost identificat în mediu. Și nu de acum, de la ruperea acelui baraj, ci era și înainte. Faptul că el există în mediu nu înseamnă că va duce la cazuri de persoane infectate. Dar este de luat în calcul, este un potențial risc și atunci trebuie să luăm niște măsuri. Este bine ca oamenii să fie prudenți, dar nu are nicio legătură cu faptul că vor acum să meargă la mare și nu pot să o facă.

Dr. Adrian Marinescu: „Lucrurile pot scăpa, la un moment dat, de sub control. Și este vorba despre mai multe boli infecțioase”

„Atunci când discutăm despre agenții patogeni, discutăm și despre alte boli infecțioase. Inclusiv pentru poliomielită au fost identificări făcute în mediu. Faptul că identifici în mediu nu este decât un pas care ar putea să fie premergător infecției active. Trebuie să iei în calcul – identifici și te gândești să iei niște măsuri pentru ca lucrul acesta să nu însemne mai mult. Dar nu este vorba despre baraj – este vorba despre tot riscul potențial pe care îl ai în Ucraina. Acolo regulile de igienă nu sunt respectate, este zonă de război, acolo, din punct de vedere epidemiologic, nu poți să faci un control corect, iar lucrurile pot scăpa, la un moment dat, de sub control. Și este vorba despre mai multe boli infecțioase, nu doar despre holeră.

Eu cred că este un lucru bun faptul că Organizația Mondială a Sănătății are o acțiune promptă. Și când spun acest lucru, mă gândesc că, poate, nu a fost la fel de fiecare dată în timpul pandemiei. Viteza de reacție a OMS, acum, este una corectă. Pentru că vorbim despre conflictul din Ucraina, care poate să însemne un risc real pentru boli infecțioase transmisibile, pe care probabil nu ne gândeam că le vom lua în calcul. Și nu vorbim aici doar despre holeră, ci este vorba și despre difterie, poliomielită, hepatita A, tuberculoză. Există astfel de cazuri și există și riscul ca ele să se transmită pentru că știm foarte bine că nu există graniță în fața microorganismelor.”

„Nu aș spune că este un risc foarte mare acum, nu aș spune că este un lucru iminent, dar aș spune că este un risc real, pe care trebuie să îl luăm în calcul, iar ceea ce face Organizația Mondială a Sănătății se referă la modalitățile de a preveni aceste riscuri, inclusiv la holeră.”

Dr. Adrian Marinescu: „Oamenii se pot duce la mare liniștiți”

„Eu cred că trebuie să rămânem echilibrați. Nu vorbim despre un risc mare în momentul de față. Oamenii se pot duce la mare liniștiți – iar aici vorbim despre oamenii care merg la mare în locuri în care nu există cazuri.

Dacă cineva merge la mare în Ucraina este o altă discuție, dar dacă merg la mare în zone unde nu există, din punct de vedere epidemiologic, un risc în acest moment, nu este nici un fel de problemă. Dar, atenție, partea aceasta preventivă, până la urmă, oricum ar trebui să existe. Este o discuție legată de apă, dar, până la urmă, sursa de apă întotdeauna trebuie să fie verificată, pentru că riscul unor boli care să se transmită prin consumul de apă contaminată există. Dar nu este nici un risc dacă oamenii se vor duce săptămâna viitoare la mare în România, în așa fel încât să fie o diferență față de ceea ce făceau acum două săptămâni sau o lună.

Din fericire, în momentul de față, în Ucraina nu există nici un caz de holeră, amintește Adrian Marinescu. Pe de altă parte, faptul că apa de mare este sărată reprezintă un risc de transmitere mult mai mic, iar aceasta este o realitate, mai spune Adrian Marinescu. Medicul atrage însă atenția că „aici nu discutăm însă doar despre apa de mare, ci discutăm și despre posibilitatea ca o persoană care are infecția respectivă să ajungă în România – sunt toate aceste variante.”

Medicul a fost dacă își amintește să mai fi existat, în alte țări, cazuri sau epidemii de holeră în urma unei inundații sau a ruperii unui baraj: „În trecutul apropiat, nu”, spune medicul.

Ce este holera

Dr. Adrian Marinescu, despre holeră: „Simptomatologia, într-adevăr, poate să fie zgomotoasă, iar pacientul să aibă scaune diareice explozive, care să ducă rapid la deshidratare. Dar, totuși, dintre cazurile care pot să apară la un moment dat, probabil că doar la 10% dintre ele pot să apară și complicații pe măsură și, de obicei, apar la extremele de vârstă – copiii foarte mici sau persoanele în vârstă – sau la cei care au boli cronice, iar acolo există riscul ca prin deshidratare să apară niște complicații de temut. Într-adevăr, există riscul să ai epidemie, iar lucrurile să scape de sub control, și există riscul să ne punem viața în pericol, mai ales în cazurile despre care vorbeam mai devreme.”

Când s-a înregistrat ultimul caz de holeră în România? „Cu foarte multă vreme în urmă. Este una dintre bolile infecțioase care nu sunt eradicate – în afară de varicelă, nu vorbim despre boli infecțioase eradicate – dar este o perioadă extrem de lungă. Și nici nu ar intra în discuție decât în cazuri cu totul speciale, cum este conflictul din Ucraina.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.