Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hollande şi Gentiloni vor să decidă soarta proiectului european la aniversarea Tratatului de la Roma

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Klaus Iohannis Francois Hollande Măgurele

Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Paolo Gentiloni au vorbit marţi despre necesitatea deschiderii 'unei noi pagini în istoria construcţiei europene' şi au fost de acord că aniversarea din luna martie a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma trebuie să fie momentul stabilirii direcţiei proiectului european, relatează agenţia EFE. Hollande l-a primit marţi la Paris pe Gentiloni, care efectuează un prim turneu european după ce a preluat conducerea executivului de la Roma. Ei au convenit că priorităţile pentru 'relansarea Europei' sunt gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi imigranţi prin controlul frontierelor, coordonarea politicilor de securitate şi apărare în faţa ameninţărilor teroriste şi orientarea politicilor economice către creştere şi diminuarea şomajului, lăsând în urmă austeritatea.

Referitor la acest ultim punct, premierul italian a subliniat că 'nu există viitor pentru o Europă obsedată de reguli şi care să nu se axeze pe creştere şi pe ocuparea forţei de muncă', declaraţie interpretată ca o aluzie la Germania, care susţine politicile de austeritate şi respectarea criteriilor din Pactul de Stabilitate ce privesc deficitul bugetar şi datoria publică.

În ceea ce priveşte criza provocată de valul migrator, Hollande a pus accentul pe obiectivul garantării 'securităţii frontierelor', fapt ce ne va permite deopotrivă să fim 'demni' în acordarea dreptului de azil şi să expulzăm 'imigranţii care nu au dreptul să rămână pe teritoriul european'. Ca lider al guvernului unei ţări aflate în prima linie a crizei migratorii, Gentiloni a apreciat că gestionarea acesteia 'nu poate fi lăsată doar pe umerii câtorva ţări'. Tot legat de această criză a fost abordată în discuţii şi situaţia din Libia, ţara de pe ţărmul căreia pornesc către Italia migranţii veniţi de obicei din statele africane. Gentiloni s-a pronunţat pentru consolidarea autorităţii guvernului provizoriu de la Tripoli şi pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Libiei, stat ce riscă să se dezintegreze din cauza facţiunilor armate care controlează diferitele sale regiuni, conform Agerpres.

Unul dintre pilonii relansării europene asupra căruia doresc să insiste Franţa şi Italia este reprezentat de apărarea şi securitatea Uniunii Europene. În opinia preşedintelui Hollande, trebuie 'garantată apărarea europeană' şi 'o coordonare sporită' a serviciilor de informaţii, mai ales în faţa ameninţării teroriste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.