Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Honduras face schimbări constituţionale pentru a combate unele grupări criminale

honduras

Guvernul din Honduras a anunțat sâmbătă că va suspenda unele drepturi constituționale în unele zone din două orașe principale controlate de grupuri criminale, informează Rador.

Drepturile ar urma să fie suspendate în cadrul unei urgențe de securitate națională, care va dura 30 de zile și va fi pusă în aplicare începând de marți în unele dintre cele mai sărace zone din capitala Tegucigalpa și din orașul San Pedro Sula, situat în nordul țării. "Starea de excepție parțială va intra în vigoare marți, 6 decembrie, la ora 18.00, pentru treizeci de zile, pentru a promova activitatea graduală de dezvoltare economică, investiții şi comerț în spațiile publice", a precizat secretariatul de securitate al țării într-un comunicat. Orașele s-au luptat cu așa-numita "taxă de război", în schimbul căreia bandele oferă protecție sau spun că nu îi vor ucide pe cei care plătesc.

Bandele au incendiat autobuze și au ucis șoferi care nu au plătit taxa, determinând oamenii să plătească de frică. Măsura, care se așteaptă să fie aprobată de consiliul de miniștri, face parte din planul președintelui Xiomara Castro de a face față bandelor violente. Planul vine ca urmare a presiunilor exercitate de oamenii de afaceri, șoferii de camioane, autobuze și taxiuri, locuitorii și organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care spun că extorcarea - operată în mare parte de către bandele Mara Salvatrucha MS-13 și Mara Barrio 18 - s-a agravat în ultimele luni.

Potrivit informaţiilor, aceste extorcări generează profituri anuale echivalente cu 737 de milioane de dolari pentru aceste bande, aproape 3% din Produsul Intern Brut al țării, potrivit Asociației pentru o societate mai dreaptă, ONG axat pe securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.