Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pacienta de la Spitalul Floreasca a ars pe masa de operație, pentru un moft al chirurgului

SANADOR
sanador operatie inima sala spital medici

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat luni că biocidul folosit pentru dezinfecţia tegumentară a femeii care a murit la Spitalul Floreasca era aprobat spre utilizare în România, dar era recomandat pentru dezinfectarea mâinilor, potrivit Agerpres.

"Este un biocid care este aprobat pentru a fi folosit în România, dar este un biocid care se foloseşte pentru spălarea mâinilor chirurgului şi a mâinilor personalului. Nu este un biocit destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. Aceasta este diferenţa pe care a sesizat-o, probabil, domnul ministru şi care este reală. (...) Nu avem o explicaţie pentru ce a fost folosită această substanţă, deoarece am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele care erau necesare şi indicate în acest sens", a spus oficialul la ieşirea de la Spitalul Floreasca.

Întrebat dacă folosirea substanţei necorespunzătoare se poate datora neinstruirii personalului, secretarul de stat a afirmat: "Se pot incrimina diverse lucruri, însă această anchetă este încă în desfăşurare, nu putem să dăm explicaţii parţiale înainte de finalizarea ei".

Citește și: Traian Băsescu, ATAC SPUMOS: 'Dacă e o gaură neagră în Guvern, este Raluca Turcan'

Horaţiu Moldovan a mai declarat că l-a întrebat pe managerul spitalului de ce nu a anunţat incidentul, răspunsul fiind că dorit să "declanşeze întâi o anchetă internă".

"Am vorbit cu managerul spitalului de mai multe ori pe parcursul acestei perioade, în ultimele zile, a fost participativ în general şi explicaţia pe care mi-a dat-o pentru ce nu a anunţat Direcţia Sanitară a Municipiului Bucureşti, Ministerul Sănătăţii şi ANMCS-ul, acesta fiind un eveniment santinelă care trebuia raportat, a fost că a dorit să declanşeze întâi ancheta internă managerială în cadrul Spitalului Floreasca, pentru a avea date mai complete pe care să le comunice", a mai spus secretarul de stat.

Oficialul a precizat că în spitalele din România "protocoalele de anunţare a accidentelor" sunt respectate. "Eu, de când sunt la Ministerul Sănătăţii, primesc rapoarte aproape zilnic despre evenimente care se întâmplă în toată ţara", a afirmat Moldovan.

Întrebat în ce stare se afla aparatul cu care trebuia să se facă intervenţia, secretarul de stat a explicat că acesta era "un aparat nou, într-o stare perfectă de funcţionare".

"Am solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii să studieze aparatul, dar atât cât l-am văzut noi, Corpul de control al ministerului, e un aparat nou, în stare normală de funcţionare", a mai spus Moldovan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.