Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Horia-Roman Patapievici explică importanța manuscriselor lui Eminescu: 'Redimensionează complet opera şi arată felul în care îşi vedea lucrarea poetică!'

mihai eminescu

Seria integrală „Caietele Eminescu”, un bust al poetului realizat de sculptorul Ion Jalea - expus prima dată publicului, o serie de manuscrise (inclusiv pe suport audio şi însoţite de o surpriză video) ale conferinţelor realizate de clasicistul şi filosoful Petru Creţia, care a fost şi unul dintre cei mai de seamă eminescologi recenţi, sunt câteva dintre atracţiile de la Palatul Cesianu-Racoviţă, deschis zilnic, cu acces liber, între orele 10.00-20.00.

„Camerele Eminescu” de la Palatul Cesianu-Racoviţă sunt amenajate cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi al Bibliotecii Academiei Române.

Expusă foarte rar integral, această serie a caietelor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, realizată de Academia Română la împlinirea a 155 de ani de la naşterea acestuia, numită „cel mai important proiect al culturii române”, oferă „o imagine completă a interiorului pe care poetul nu îl dezvăluia tuturor”.

La Artmark, de Ziua Culturii Naţionale la Palat, publicul le va putea răsfoi şi consulta la cerere, îndrumaţi de un consilier.

„Spun că Eminescu a sădit Paradisul, nu doar că l-a creat, din următorul motiv. Pentru că teza mea este că există un strat al limbii române care se traduce printr-un tip de muzicalitate a ei, pe care Eminescu l-a creat şi care pentru noi este o experienţă actuală, vie, posibilă, a Paradisului. Eminescu avea expresia pentru civilizaţiile dispărute că sunt 'îngropate risipe'. Aventura la care vă invit este să dezgropăm îngropatele risipe ale paradisului din poezia lui Mihai Eminescu. Şi ca să înţelegem poezia lui Eminescu trebuie să-i parcurgem manuscrisele, unde vedem că intenţiile lui Mihai Eminescu erau mult mai mari şi nu pot fi judecate pornind de la poeziile antume. Manuscrisele conţin şi schiţe, exerciţii, aşadar redimensionează complet opera lui şi arată felul în care Mihai Eminescu îşi vedea lucrarea poetică”, a spus Horia-Roman Patapievici, preşedinte Artmark, informează NEWS.RO.

Deschiderea oficială Zilele Culturii Naţionale la Palat va avea loc luni, 15 ianuarie, ora 11.00, în prezenţa reprezentanţilor Artmark şi ai Federaţiei Române de Fotbal. Va fi prezent Miodrag Belodedici - membru în Comisia Tehnică FRF, şi Marius Niculae - director sportiv al loturilor naţionale de juniori şi tineret.

Vezi și: Naționala de aur din Cultura Română: Eminescu în poartă și I. L. Caragiale în atac / Lista întreagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.