Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Horst Seehofer, ministrul de interne al Germaniei, a primit critici intense după deportarea fostului bodyguard al lui Osama bin Laden

welt.de
Horst Seehofer

Ministrul de interne german Horst Seehofer a fost acuzat marţi că a deportat ilegal un bărbat suspectat că a fost militant islamist şi că în trecut a fost garda de corp al lui Osama bin Laden, în pofida unui verdict al instanţei care îi permitea să rămână în Germania, relatează Reuters, informează Agerpres.

Autorităţile germane l-au deportat vineri pe bărbat, identificat cu numele Sami A., în Tunisia natală, în pofida preocupărilor că ar putea fi torturat în ţara sa de origine şi a verdictului unui tribunal administrativ emis cu o zi înainte.

Politicienii germani de opoziţie l-au criticat pe ministrul de interne Horst Seehofer pentru modul în care a gestionat cazul. "Nu poţi ocoli regulile", a declarat liderul Verzilor, Robert Habeck, marţi, pentru ZDF.

Wolfgang Kubicki, adjunctul şefului Partidului Liberal Democrat (FDP), a declarat la rândul său pentru rbb: "Dacă tribunalele nu se mai pot baza pe autorităţi să le spună adevărul, atunci ne aşteaptă vremuri întunecate în Germania".

Sami A. a declarat pentru cotidianul Bild că decizia de a-l deporta "a venit de la cel mai înalt nivel şi nu pot face nimic în privinţa ei".

Vezi și: Donald Trump schimbă celebrul Air Force One: cum va arăta noul avion al președintelui SUA

Ministerul de Interne a precizat că deşi era important din punct de vedere politic să-l deporteze repede pe suspect, nu a făcut presiuni asupra autorităţilor din landul Renania de Nord - Wetsfalia pentru a accelera procedura. Deportările sunt de obicei decizii care ţin de autoritatea landurilor în Germania.

Biroul federal german pentru migraţie şi refugiaţi susţine că a aflat despre verdictul tribunalului administrativ când suspectul era deja în avionul spre Tunisia.

Seehofer, din partidul bavarez în alianţă cu conservatorii Angelei Merkel, are o poziţie dură în chestiuni de imigraţie şi azil. El aproape că a scindat blocul conservator şi a răsturnat guvernul în această lună, din cauza unei dispute privind politica referitoare la migraţie, comentează Reuters.

Un sondaj al Allensbach pentru ziarul Frankfurter Allgemeine care urmează să fie publicat miercuri arată că sprijinul pentru blocul conservator a scăzut la 30,5% de la 33%, cel mai scăzut nivel din octombrie 2010, în timp ce sprijinul pentru Alternativa pentru Germania a crescut de la 13% la 15%.

Sondajul a stabilit că recenta dispută privind migraţia a făcut din acest subiect principala preocupare pentru germani, deşi situaţia refugiaţilor nu a escaladat.

Sami A. a depus o cerere de azil în Germania în 2006, care a fost respinsă. El a fost acuzat că a fost instruit militar şi ideologic în 2000 într-o tabără a Al Qaida din Afganistan şi că a fost, într-un alt moment, gardă de corp a lui Osama bin Laden, liderul organizaţiei teroriste de la acea vreme. El a negat acuzaţiile şi a fost arestat în luna iunie.

Vezi și: Mateusz Morawiecki rămâne încă precaut la 'politica agresivă' a Rusiei și solicită consolidarea flancului estic al NATO

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei din Tunisia a declarat pentru Bild că suspectul deţine doar cetăţenia tunisiană. De asemenea, el a respins sugestiile că bărbatul ar putea fi torturat la revenirea în Tunisia.

Seehofer a fost criticat şi săptămâna trecută, când un bărbat deportat la Kabul din Germania s-a sinucis după ce s-a întors acasă.

Parlamentul a deschis o anchetă asupra presupusei exploatări de către Seehofer a poziţiei sale de ministru prin prezentarea "Master Planului pentru migraţie" al Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria.

Un sondaj pentru RTL/N-TV de luni a arătat că popularitatea lui Seehofer a scăzut puternic înainte de alegerile regionale din Bavaria din octombrie. Aproape două treimi dintre germani susţin că ar trebui să demisioneze din funcţia de ministru de interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.