Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hossu (Cartel Alfa): La ora actuală nu se percepe corect noţiunea de discriminare în România

enational.ro
bogdan hossu, cartel alfa

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a susţinut miercuri că în România există discriminare la locul de muncă, însă nu se percepe corect această noţiune. 

"Evident că există discriminare la locul de muncă în România şi, din acest punct de vedere, nu există nicio ambiguitate legată de situaţia pe piaţa forţei de muncă. În Legea 202, important mi se pare că prevederile se aplică tuturor persoanelor funcţionari publici şi personal contractual din sectorul public şi privat, inclusiv din instituţiile publice. De asemenea, se aplică inclusiv persoanelor care exercită o activitate independentă, precum şi lucrătorilor din agricultură. Sunt elemente de extindere care sunt importante legate de aria de cuprindere. Din punct de vedere sindical, constatăm că noţiunea de discriminare nu se cunoaşte şi nu se percepe corect semnificaţia gestului şi, în acelaşi timp, drepturile respective. Prin mass-media, exemplele respective, cu mici detalii, explicate foarte clar, ar trebui să producă o culturalizare generală a cetăţenilor. Pentru experţi, şi mă refer aici la Inspecţia Muncii, expertiza acestora este foarte redusă pe acest domeniu. Noi ne-am fi dorit ca aceştia să facă o serie de cursuri intensive legate de discriminare ca un element important în formarea lor. În acelaşi timp, recunoaştem că numărul mic al inspectorilor de muncă, la jumătate din normativul stabilit destul de sumar, este un obstacol pe toate aspectele legate de discriminare, pentru că mulţi dintre ei nu au cunoştinţele necesare", a declarat Hossu, într-o dezbatere de specialitate, conform agerpres.ro.

Potrivit liderului sindical, discriminarea are tendinţe de valori de dumping social, la ora actuală, iar pentru alinierea la standardele europene România trebuie să-şi formeze inspectorii de muncă. 

"Noi am avut discuţii cu ei (cu inspectorii de muncă - n. r.), i-am chemat în dezbatere. Din cauza deciziilor politice, ei sunt mult mai focalizaţi pe acţiunea de compensare legată de angajator. Ceea ce putem constata este că lipsa de clarificări în domeniul legislaţiei muncii face ca abuzurile şi discriminare ca atare să fie multiplicate foarte puternic. Un exemplu tipic este legat de timpul sau durata de muncă. Există persoane înregistrate în Revisal, unde aceeaşi persoană are 53 de contracte simultan valabile de câte 8 ore de muncă fiecare... Este evident că în momentul respectiv dacă eşti cotat la 432 de ore pentru 24 de ore de muncă este o performanţă pe care nu toată lumea şi-o permite, dar este evident că tendinţa este de abuz. Practic, discriminarea are tendinţe de valori de dumping social la ora actuală. Dacă vrem să ne aliniem standardelor europene, trebuie să devină o prioritate necesitatea de formare a inspectorilor de muncă. La ora actuală nu se percepe corect noţiunea de discriminare", a menţionat preşedintele CNS Cartel "Alfa". 

Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Euractiv Network, a organizat miercuri dezbaterea cu tema "Discriminarea la locul de muncă". Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului "Reţea de corespondenţi Eurofound: România", finanţat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (EUROFOUND), proiect implementat în perioada 1 martie 2018 - 28 februarie 2022 de un consorţiu format din Institutul European din România şi Euractiv Network.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.