Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HRW: Autorităţile israeliene au utilizat o 'forţă excesivă' în timpul protestelor din luna mai

IMEMC News
israel knesset

Poliţia a utilizat o "forţă excesivă" faţă de manifestanţii proveniţi din comunitatea arabă în oraşul israelian Lod, a anunţat marţi ONG-ul Human Rights Watch (HRW), denunţând acte "aparent discriminatorii", relatează AFP.

Revoltele au avut loc în mai multe oraşe mixte israeliene, unde trăiesc evrei şi arabi, descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la crearea statului Israel în 1948, pe fondul ciocnirilor violente din Ierusalimul de Est între palestinieni şi forţele israeliene şi a unui război între Israel şi mişcarea Hamas în Fâşia Gaza.

"Autorităţile israeliene au reacţionat la evenimentele din mai de la Lod dispersându-i cu forţa pe palestinienii care manifestau paşnic", a declarat într-un comunicat Omar Shakir, responsabil al Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, vorbind despre "cartuşe lacrimogene" şi "grenade asurzitoare" lansate în direcţia lor.

Forţele de poliţie nu au reacţionat "într-un mod imparţial atunci când evrei ultranaţionalişti îi atacau pe palestinieni", a mai precizat Shakir.

"Intervenţia poliţienească la Lod a avut loc în contextul discriminării sistematice exercitate de guvernul israelian faţă de palestinienii de naţionalitate israeliană", potrivit ONG-ului.

De altfel, consideră ONG-ul, "autorităţile israeliene au tratat în mod net diferit" decesele unui arab şi unui evreu la Lod, în ciocnirile în care s-au confruntat tineri arabi şi grupuri de evrei.

Opt arabi au fost inculpaţi pentru moartea lui Yigal Yehoshua, un evreu rănit la cap de pietre aruncate în timpul ciocnirilor. Cinci evrei au fost arestaţi, apoi eliberaţi fără a fi inculpaţi după moartea lui Moussa Hassuna, un arab israelian care şi-a pierdut viaţa în timpul unui atac armat, potrivit Agerpres.ro.

Poliţia israeliană a respins acuzaţiile că nu a dat dovadă de imparţialitate. Aceasta a precizat pentru AFP că ancheta asupra morţii lui Hassuna continuă şi a dat asigurări că tratează evenimentele într-un mod "profesional", "indiferent de religia sau identitatea autorilor de infracţiuni".

HRW a cerut marţi ONU să ancheteze asupra practicilor "aparent discriminatorii" ale statului evreu.

Arabii israelieni, care reprezintă circa 20% din populaţia israeliană şi în jur de o treime din cea din Lod, oraş cu 80.000 de locuitori, susţin frecvent că sunt victime ale discriminărilor.

Human Rights Watch a calificat drept "apartheid" politica Israelului faţă de arabii de pe teritoriul său şi faţă de palestinieni în teritoriile ocupate, o acuzaţie respinsă vehement de statul evreu, care denunţă "un parti-pris anti-israelian".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.