Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HSBC - previziuni cu privire la evoluția cotațiilor bursiere la nivel global în 2024

riskcompliance.ro
HSBC

Banca britanică HSBC evidențiază Grecia, India, Indonezia, România și Mexic drept povești de succes în domeniul dezvoltării structurale pe piețele emergente, menținând o poziție overweight atât cu privire la evoluția economică a Greciei, cât și pentru acțiunile grecești. Într-un raport cuprinzând previziunile băncii cu privire la evoluția acțiunilor pe burse la nivel global în 2024, HSBC consideră că pe măsura ce inflația va da înapoi la nivel global, tot mai multe bănci centrale vor începe anul viitor să-și relaxeze politica monetară.

În opinia HSBC, acest lucru ar trebui să fie un catalizator puternic pentru acțiuni. Există un consens în rândul analiștilor cu privire la o creștere a estimărilor referitoare la PIB-ul global, ca urmare a rezilienței surprinzătoare arătate de datele macroeconomice. Ratele dobânzilor aflate la niveluri ridicate în acest moment ar oferi în mod logic loc pentru o scădere a randamentelor obligațiunilor, ceea ce ar susține aprecierea acțiunilor. În cazul măsurilor anterioare întreprinse de FED în politica monetară, prin care banca centrală a plănuit o aterizare ușoară, S&P 500 a crescut în medie cu 22% după prima pauză instituită de Fed în creșterea dobânzilor și 6% după ce Fed a început să reducă ratele dobânzilor, relatează Capital.gr

Deși creșterea economică va încetini, probabil, anul viitor, HSBC consideră că o mare parte din această încetinire a fost deja inclusă în preț. Estimările convergente pentru 2024 vorbesc deja de un ritm scăzut de dezvoltare (se prevede o creștere a PIB-ului de '1% în 2024 pentru SUA). Încetinirea creșterii economice și atingerea unui maxim al dobânzilor favorizează, de asemenea, în mod logic creșterea în raport cu valoarea și, în opinia băncii, acești factori vor menține super-randamentul giganților tehnologici megacap din SUA, accentuând și mai mult concentrarea pieței. Domeniul Inteligenței Artificiale va duce probabil la o mentalitate de ”câștigătorul ia totul”, iar companiile inovatoare vor obține cote semnificative de piață.

Printre principalele riscuri, din punctul de vedere al băncii britanice, se numără un mediu economic cu dobânzi ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, incertitudinea geopolitică în creștere, precum și „agitație” în jurul alegerilor din SUA și o încetinire a economiei chineze mai mare decât se preconizează.

HSBC se așteaptă la o creștere a câștigurilor cu 7% în 2024 (puțin sub opinia convergentă de 11%). SUA și piețele emergente rămân regiunile overweight pentru bancă, considerând că probabil cele două piețe oferă cele mai reziliente estimări ale câștigurilor.

Cu privire la SUA, HSBC se așteaptă ca giganții tehnologici să conducă piața și mai sus. Banca vede, de asemenea, o posibilă dinamică în creștere cu privire la estimările marjelor ca urmare a scăderii inflației, normalizării lanțului de aprovizionare, eforturilor de reducere a costurilor și inteligenței artificiale/automatizării.

Pe piețele emergente, banca britanică vede oportunități, în special în afara Chinei, deoarece băncile centrale ale regiunii conduc în ceea ce privește schimbarea politicii monetare, contribuind la relaxarea condițiilor monetare și oferind sprijin activității economice. America Latină este în prezent subregiunea preferată a HSBC în cadrul piețelor emergente, întrucât ratele reale ridicate ale dobânzilor oferă o plasă de siguranță împotriva presiunilor valutare. În schimb, analiștii băncii rămân underweight în ceea ce privește Marea Britanie, Europa și Japonia. Regatul Unit pare a fi o capcană pentru titlurile de valoare, existând puțini catalizatori care ar putea să o ajute în a-și depăși competitorii la nivel mondial. Europa se confruntă, de asemenea, cu curenți potrivnici, veniturile fiind influențate de costurile de capital mai mari, de creșterea rapidă a salariilor și de presiunea prețurilor la autovehicule. Deși Japonia a fost una dintre cele mai performante piețe în acest an, perspectiva de creștere este limitată. O mare parte din știrile pozitive privind reforma ESG par să fie deja incluse în preț, iar ritmul de creștere economică este de așteptat să fie scăzut anul viitor. În plus, piața va fi unul dintre cei mai mari perdanți de pe urma scăderii randamentelor obligațiunilor americane. Pe de altă parte, Canada este retrogradată la nivel neutru, având în vedere opinia HSBC că prețurile petrolului au atins vârful.

Destinații preferate pentru investiții

În ceea ce privește creșterea structurală pe piețele emergente, HSBC evidențiază Grecia, alături de India, Indonezia, România și Mexic. HSBC acordă un vot de încredere Greciei și activelor grecești, subliniind motivele pentru care țara este una dintre destinațiile preferate pentru investiții în acest moment. În mediul piețelor emergente, acțiunile grecești și în special băncile grecești sunt printre cele mai mari povești de succes ale perioadei următoare, într-un moment în care au și evaluări foarte atractive.

După cum subliniază banca britanică, Grecia și România sunt cei mai mari beneficiari ai Fondului de Redresare și Rezililență post-Covid-19 al UE, care încurajează cheltuielile pentru infrastructură. Fundamentele macroeconomice grecești au înregistrat o schimbare radicală și au devenit mult mai puternice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.