Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hu Jintao, prima apariţie publică după ce a fost scos forţat din sală la Congresul Partidului Comunist Chinez

cloudinary.com
Hu Jintao

Fostul lider chinez Hu Jintao a fost văzut luni la funeraliile lui Jiang Zemin, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la Congresul Partidului Comunist Chinez din octombrie, când ar fi fost scos forţat din sală, sub privirile lui Xi Jinping, relatează AFP, potrivit news.ro.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat CCTV îl arată pe Hu Jintao participând luni la o ceremonie la Spitalul General al Armatei din Beijing pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte Jiang Zemin, chiar înainte de incinerarea acestuia.

Hu Jintao este filmat stând alături de preşedintele Xi Jinping, în timp ce un consilier stă în apropiere, iar cei doi lideri se înclină de trei ori în faţa catafalcului lui Jiang Zemin. Apoi, Hu Jintao pare să meargă cu un pas nesigur, cu ajutorul aceluiaşi asistent, în timp ce oficiali ai partidului se duc la catafalc şi discută cu văduva lui Jiang Zemin.

În octombrie, Hu Jintao, în vârstă de 79 de ani, a apărut îmbătrânit şi obosit la Congresul Partidului Comunist. În ultima zi, în faţa camerelor de luat vederi, el a fost escortat, aparent împotriva voinţei sale, fiind scos afară din sala principală a Palatului Poporului, unde avea loc ceremonia de închidere a congresului. Acest incident a perturbat secvenţa perfect coregrafiată care a deschis calea celui de-al treilea mandat al lui Xi Jinping.

Presa de stat a susţinut ulterior că Hu Jintao nu se simţea bine, dar nemulţumirea sa vizibilă în timp ce era condus spre ieşire a dus la speculaţii privind posibile motivaţii politice care au dus la scoaterea sa din sală. Unii au interpretat incidentul ca pe un mesaj politic clar al lui Xi Jinping către cei care s-ar opune celui de-al treilea mandat al său.

În discursul său de deschidere a Congresului, Xi Jinping a declarat că a îndreptat problemele vaste care afectau China şi partidul, despre care a spus că au fost moştenite de la predecesorii săi, inclusiv de la Hu Jintao, menţionând corupţia şi distribuţia inegală a bogăţiei. Iar Hu Chunhua, un protejat al lui Hu Jintao al cărui nume a fost vehiculat pentru a se alătura Comitetului Permanent al Biroului Politic al partidului - vârful puterii în China - nu a fost selectat. Noul Comitet Permanent este compus acum doar din susţinătorii şi aliaţii lui Xi Jinping. Pe internet, cenzura a şters foarte repede după incident toate referinţele la plecarea intempestivă a lui Hu Jintao de la Congres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.