Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Huawei dă în judecată statul român: Bătălia pentru 5G

TechNews
Huawei

Gigantul tehnologic chinez Huawei a intentat un proces împotriva guvernului român, contestând decizia prin care i-a fost refuzată autorizația de a furniza echipamente pentru infrastructura 5G în România. Acțiunea în instanță vizează atât prim-ministrul țării, cât și Ministerul Cercetării și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), prin Administrația Prezidențială, după cum relatează Profit.ro.

Această mișcare vine într-un moment în care tensiunile dintre SUA și China ating noi culmi, cu Washingtonul încercând să își convingă aliații să excludă echipamentele Huawei din rețelele lor 5G, temându-se de posibilele riscuri de spionaj din partea Beijingului. În iunie 2023, Comisia Europeană a clasificat furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, inclusiv Huawei, ca fiind un risc de securitate pentru blocul comunitar, îndemnând statele membre și operatorii de telecomunicații să se distanțeze de aceste tehnologii.

Huawei, exclusă din proceduri

România, urmând exemplul altor state europene, a adoptat în urmă cu trei ani Legea nr. 163/2021, care impune ca tehnologiile, echipamentele și programele software utilizate în rețelele 5G să fie autorizate în prealabil de autorități, pe baza unui aviz de conformitate din partea CSAT. Decizia recentă de respingere a solicitării Huawei a fost semnată de premier și publicată în Monitorul Oficial.

Solicitarea Huawei, respinsă pe baza evaluărilor de risc la adresa securității naționale și apărării țării, a evidențiat o îngrijorare crescândă în legătură cu dependența de echipamentele chinezești în rețeaua 5G. Un studiu recent a plasat România printre țările UE cel mai puternic afectate de această dependență.

Cu toate acestea, Huawei a rămas un jucător major pe piața de telecom din România, înregistrând afaceri de 1,89 miliarde de lei în 2022, o creștere semnificativă față de anul precedent. Fondată în România în 2003, compania a arătat o adaptabilitate și o creștere constantă, deși se confruntă acum cu unul dintre cele mai mari obstacole din istoria sa în țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.