Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch acuză forţele ucrainene: 'Par să fi dispersat la scară largă mine în zona Izium, provocând victime în rândul civililor'

BBC
militari ucrainieni soldati ucraina

Human Rights Watch face apel marţi la Ucraina să investigheze acuzaţiile că armata sa a utilizat mii de mine antipersonal lansate cu rachete în şi în jurul oraşului Izium din estul ţării când acesta a fost ocupat de forţele ruse, relatează Reuters și Agerpres.

Human Rights Watch menţionează, de asemenea, că a emis trei rapoarte anul trecut în care acuza forţele ruse că au folosit mine antipersonal în numeroase zone din Ucraina după ce au invadat această ţară, pe 24 februarie 2022.

"Forţele ucrainene par să fi dispersat la scară largă mine în zona Izium, provocând victime în rândul civililor şi care prezintă în continuare un risc", a declarat Steve Goose, directorul diviziei de arme al Human Rights Watch.

"Forţele ruse au utilizat în mod repetat mine antipersonal şi au comis atrocităţi în întreaga ţară, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către ucraineni a acestor arme interzise", a spus el.

Ucraina este parte a Convenţiei privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora din 1997, în timp ce Rusia nu este. Moscova a negat că a vizat civili sau că a comis crime de război.

Human Rights Watch a mai precizat că utilizarea minelor antipersonal încalcă de asemenea legea umanitară internaţională, pentru că aceste dispozitive nu pot discrimina între civili şi combatanţi.

Răspunzând la întrebări, Human Rights Watch a declarat că ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Oleksandr Polişciuk, a scris într-o scrisoare din 24 noiembrie 2022 că Ucraina îşi respectă pe deplin toate obligaţiile internaţionale în sfera utilizării minelor, inclusiv "neutilizarea de mine antipersonal în război".

Polişciuk a declarat Human Rights Watch că forţele ucrainene respectă cu stricteţe legea umanitară internaţională şi convenţia din 1997 privind minele antipersonal.

Grupul care militează pentru respectarea drepturilor omului cu sediul la New York susţine că a efectuat cercetări la Izium între 19 septembrie şi 9 octombrie, intervievând peste 100 de persoane, inclusiv martori la utilizarea minelor antipersonal, victime ale acestora, salvatori, medici şi genişti ucraineni.

"Human Rights Watch a documentat utilizarea de mine PFM în nouă zone diferite din şi din jurul oraşului Izium şi a certificat existenţa a 11 victime civile ale acestor mine", a precizat marţi HRW.

"Cele nouă zone erau toate apropiate de poziţia de la momentul respectiv a forţelor militare ruse, ceea ce sugerează că acestea erau ţinta", a adăugat organizaţia.

PFM este o mină antipersonal puternic explozivă, numită şi "mină fluture".

Human Rights Watch a precizat că Polişciuk nu a răspuns niciuneia dintre întrebările sale specifice privind utilizarea de mine PFM în şi în jurul Izium, afirmând că "informaţii despre tipurile de arme utilizate de Ucraina nu trebuie comentate înainte ca războiul să se încheie".

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.