Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch acuză armata Israelului că folosește fosfor alb în Gaza

thedailybeast.com
fosfor alb israel

Human Rights Watch (HRW) spune că Israelul a folosit muniție cu fosfor alb în Gaza și în sudul Libanului în bombardamentele din ultimele zile, conform BBC și Al Jazeera.

Fosforul alb este o substanță chimică folosită de militari pentru a marca anumite zone, dar poate provoca arsuri grave și este foarte periculos atunci când este folosit ca armă, mai ales dacă este lansat în zone aglomerate.

Armata israeliană a declarat agenției de presă Reuters că „în prezent nu are cunoștință de utilizarea armelor care conțin fosfor alb în Gaza”. Nu a comentat despre Liban.

HRW a declarat că a obținut și analizat videoclipuri filmate în Gaza și Liban care păreau să arate obuze de artilerie cu fosfor alb explodând. De asemenea, a evidențiat imagini făcute de agenția de presă AFP în Gaza, care arată dungi albe pe cer.

Fosforul alb se aprinde atunci când intră în contact cu oxigenul.

Efectele folosirii asupra civililor

Expertul Ahmed Benchemsi de la Human Rights Watch a explicat că fosfor alb ar fi fost aruncat de aviația israeliană pe 10 și 11 octombrie și că organizația sa a putut verifica videoclipuri înacest sens și a efectuat interviuri cu martori.

Benchemsi a explicat că atunci când substanța este trasă în aer pe o zonă largă, „expune mai mulți civili și infrastructură decât o explozie la sol localizată”. „Poate avea efecte foarte nocive, se aprinde atunci când este expus la oxigen, practic în atmosferă, și creează o căldură foarte intensă, până la 815 grade Celsius [1.500 grade Fahrenheit]”, a adăugat Benchemsi.

„Poate arde carnea umană până la os. De asemenea, poate intra în fluxul sanguin și poate provoca insuficiență de organ. De aceea, chiar și arsurile minore cu fosfor alb pot fi fatale pentru oameni”, conform acestuia.

HRW a transmis într-un comunicat că „folosirea fosforului alb în Gaza, una dintre cele mai dens populate zone din lume, mărește riscul pentru civili și încalcă interdicția dreptului internațional umanitar de a pune civilii în pericol inutil”, a declarat grupul pentru drepturile omului într-un comunicat.

Forțele armate israeliene au folosit fosfor alb ca cortină de fum în timpul ofensivei din 2008-2009 din Gaza. Armata a spus în 2013 că va renunța treptat la utilizarea substanței chimice ca camuflaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.