Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Human Rights Watch: 'Preşedintele Jair Bolsonaro a împins foarte mult înapoi democraţia braziliană'

AFP
Jair Bolsonaro

Preşedintele Jair Bolsonaro ameninţă democraţia în Brazilia, încercând să submineze încrederea populaţiei în sistemele electoral şi judiciar, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din octombrie, a acuzat organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW), în raportul său anual, informează joi AFP.

"Bolsonaro a împins foarte mult înapoi democraţia braziliană", a declarat Kenneth Roth, directorul organizaţiei în timpul unei conferinţe de presă virtuale asupra situaţiei din această mare ţară latinoamericană, la Sao Paulo.

HRW îl acuză pe preşedintele de extremă dreapta că a încercat să slăbească "pilonii democraţiei", atacând Curtea Supremă a Braziliei care a declanşat anchete împotriva lui şi preluând acuzaţii nefondate privind fraude electorale, înainte de următorul scrutin, când el intenţionează să candideze din nou.

"Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale (...), instituţiile democratice trebuie să apere drepturile la vot şi la libertate de exprimare în faţa oricărei tentative de subminare a sistemului electoral sau de slăbire a statului de drept şi a libertăţilor fundamentale din partea preşedintelui", continuă raportul, potrivit Agerpres.ro.

Jair Bolsonaro a criticat în special sistemul de vot electronic din Brazilia, pe care îl acuză, fără nicio dovadă, că facilitează fraudele.

Preşedintele de extremă dreapta a mers până acolo încât a spus că va contesta eventuala lui înfrângere şi că "doar Dumnezeu" ar putea să-l înlăture de la putere.

Toate sondajele actuale îl creditează cu o victorie detaşată pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, chiar dacă el nu este încă oficial candidat împotriva lui Bolsonaro, iar unele sondaje îl declară pe Lula învingător din primul tur.

HRW susţine, de asemenea, că executivul brazilian a încercat să trimită la închisoare "cel puţin 17 critici" ai politicii sale, invocând o lege a securităţii naţionale promulgată în timpul dictaturii militare (1964-1985), revocată în august anul trecut de Congres.

Directoarea HRW în Brazilia, Maria Laura Canineu, a criticat la rândul său "politica dezastruoasă împotriva pandemiei" de COVID-19, minimalizată de preşedintele Bolsonaro, dar care a făcut peste 620.000 de morţi în Brazilia, şi defrişările din Amazonia, cele mai grave din 2006.

"Guvernul Bolsonaro a promovat politici contrare drepturilor omului în alte domenii, precum drepturile populaţiilor indigene, ale femeilor, persoanelor cu handicap şi libertatea de exprimare", continuă raportul.

De asemenea, poliţia braziliană a ucis un număr record de persoane în 2020, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre, făcând peste 6.400 de morţi, dintre care 80% erau persoane de culoare. "Dacă unele dintre aceste morţi au fost cauzate de legitimă apărare, majoritatea au rezultat în urma folosirii ilegale a forţei", susţine HRW, care deplânge o impunitate a forţelor de ordine.

Maria Laura Canineu l-a acuzat pe Jair Bolsonaro "nu doar că nu a condamnat violenţele poliţiste, dar le-a şi încurajat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.