DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Secretarul de stat Iulia Matei va participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe UE

mae.ro
iulia matei, MAE

Secretarul de stat Iulia Matei va participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe/CAE, care va avea loc luni, la Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

"La punctul de pe agendă referitor la Aspectele curente vor fi abordate următoarele subiecte: Sahel, situaţia sănătăţii la nivel global, Afganistan, Rusia, Iran, Liban, Belarus, alegerile din Palestina. Agenda tematică propriu-zisă a reuniunii va include dezbateri referitoare la Balcanii de Vest şi relaţiile transatlantice. De asemenea, oficialii europeni vor avea un schimb de opinii informal cu trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry", se arată într-un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, discuţiile vor viza şi situaţia politică şi mai ales securitară din Afganistan, context în care va fi reiterat angajamentul României pentru stabilizarea ţării, subliniind necesitatea continuării coordonării eforturilor internaţionale în sprijinul procesului de pace.

"În privinţa Belarus, discuţia permite menţinerea atenţiei UE asupra evoluţiilor din această ţară, pe fondul deteriorării situaţiei interne şi al încălcărilor continue ale drepturilor omului. Oficialul român va sublinia importanţa adoptării, cât mai curând, a unui nou pachet de sancţiuni ale UE împotriva regimului de la Minsk, pentru a transmite un mesaj de sprijin puternic pentru opoziţie şi populaţia din Belarus", se menţionează în comunicat.

MAE precizează că, în ceea ce priveşte discuţia ministerială privind Rusia, aceasta vine în continuitate cu discuţiile de la reuniunea CAE din 22 martie 2021 şi în perspectiva dezbaterii strategice la cel mai înalt nivel UE privind relaţionarea cu Rusia. În context, va fi reiterată poziţia României privind necesitatea unei abordări strategice la nivelul UE a relaţiei cu Rusia, bazată pe unitatea de acţiune la nivelul Uniunii şi al statelor membre.

Referitor la Palestina, includerea punctului pe agendă are loc pe fondul deciziei Preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de a amâna alegerile generale care urmau să se desfăşoare în vara acestui an. Oficialul român va arăta că obiectivul principal trebuie să rămână organizarea de alegeri libere, care să ofere legitimitate conducerii palestiniene şi să permită consolidarea unor instituţii democratice.

"Dezbaterea cuprinzătoare privind Balcanii de Vest a fost inclusă pe agenda CAE la solicitarea mai multor miniştri de externe europeni, printre care şi ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. Se anticipează discuţii privind situaţia în regiune, dialogul Belgrad-Priştina, situaţia din Serbia, Muntenegru, situaţia politică din Bosnia şi Herţegovina, respectiv posibil stadiul procesului de începere a negocierilor cu Albania şi R. Macedonia de Nord. În contextul discuţiilor, secretarul de stat pentru afaceri europene va arăta că politica de extindere rămâne un element fundamental al angajamentului UE faţă de regiune şi al menţinerii orientării pro-europene a statelor din Balcani", se mai arată în comunicat.

Conform MAE, în cadrul discuţiei pe tema relaţiei transatlantice, dezbaterea va fi concentrată pe agenda de afaceri externe, plecând de la contactele avute de oficialii UE cu administraţia SUA. În context, secretarul de stat Iulia Matei va exprima susţinerea pentru continuarea consolidării cooperării UE-SUA în baza progreselor înregistrate de la începutul acestui an şi va arăta că menţinerea unei coordonări transatlantice strânse este esenţială în gestionarea dosarelor regionale, precum Vecinătatea Estică, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest. Ea va saluta, totodată, confirmarea Summit-ului UE-SUA din luna iunie a acestui an, eveniment major care va transmite un mesaj puternic privind vitalitatea legăturii transatlantice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.