Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Huppert, Iñarritu şi Bernal vor inaugura cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo

mediafax.ro
film

Actriţa franceză Isabelle Huppert, regizorul mexican Alejandro Gonzalez Iñarritu şi realizatorul polonez Pawel Pawlikowski vor primi trofee onorifice Heart of Sarajevo la festivalul din Bosnia şi herţegovina care începe vineri. Juriul este prezidat de cineastul suedez Ruben Östlund, anunță news.ro.

Acest festival, care atrage în fiecare an vedete ale cinematografiei de talie mondială, între care Robert De Niro, Angelina Jolie, Brad Pitt în ultimii ani, a fost lansat ca "un act de rezistenţă" în timpul asediului din Sarajevo (1992-1995).

De-a lungul anilor, manifestarea a devenit una dintre cele mai importante din lumea cinematografiei din Europa de sud-est.

Isabelle Huppert, premiată de mai multe ori la Cannes, la gala César şi recompensată cu Globul de Aur, Alejandro Gonzalez Iñarritu, de cinci ori premiat cu Oscar, şi polonezul Pawel Pawlikowski, al cărui film "Cold War" a câştigat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes în 2018, vor primi trofeul Heart of Sarajevo, un premiu special al festivalului pentru "contribuţia excepţională" la cea de-a şaptea artă, au anunţat organizatorii.

Citește și: VIDEO ȘOCANT - Klaus Iohannis nici măcar nu se uită la militarul care a leșinat în spatele lui

Un alt actor şi regizor mexican, Gael Garcia Bernal va fi una dintre vedetele evenimentului la care a mai participat acum cinci ani. El va prezenta publicului filmul său "Chicuarotes", proiectat în afara competiţiei la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes.

Nouă lungmetraje, producţii din ţări din Europa de sud-est, vor concura pentru titlul de "cel mai bun film". Patruzeci de alte opere au fost selecţionate în trei alte categorii ale competiţiei. Juriul competiţiei principale va fi prezidat de cineastul suedez Ruben Östlund, laureat cu Palme d’Or la Cannes în 2017 pentru "The Square".

"Avem un program dinamic şi variat, dar ceea ce caracterizează toate aceste filme este faptul că au drept temă comună viaţa contemporană a personajelor în special puternice", a declarat scenarista Elma Tataragic, cea care a făcut selecţia filmelor, citată de agenţia Fena.

Festivalul va debuta cu proiecţia filmului "Fils", a regizoarei bosniace Ines Tanovic, unul dintre rarele filme bosniace prezentate în competiţie anul acesta.

Cel mai recent film al lui Cătălin Mitulescu, „Heidi”, a fost selectat, alături de „Mo” al lui Radu Dragomir, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo, unde va avea premiera mondială şi coproducţia cu participare românească „Sin”, de Ines Tanović.

La ediţia 2019 a Festivalului, 250 de filme din 56 de ţări vor fi proiectate în timpul celor opt zile de festival. A fost programată de asemenea o retrospectivă a operei cineastului polonez Pawel Pawlikowski, Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" în 2015 cu "Ida".

Cel mai bun film va fi premiat cu trofeul Heart of Sarajevo, în valoare de 16.000 de euro. Cel mai bun regizor va primi un premiu de 10.000 de euro, iar actorul şi actriţa care vor fi premiaţi pentru interpretare, câte 2.500 de euro.

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 16 - 23 august, sub înaltul patronaj al UNESCO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.