Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

I-a cam trecut vitejia: Viktor Bout, celebrul traficant de arme rus, renunță la promisiunea de a lupta în Ucraina

witf.org
viktor bout

Traficantul de arme rus care a fost eliberat într-un schimb de prizonieri pentru Brittney Griner la sfârșitul anului trecut a revenit asupra afirmațiilor anterioare potrivit cărora s-ar fi oferit voluntar să lupte pe frontul din Ucraina, transmite businessinsider.com.

Într-un interviu acordat miercuri la postul de radio al ziarului rusesc Komsomolskaya Pravda, Viktor Bout a devenit evaziv și iritabil când i s-a amintit de o declarație anterioară despre dorința sa de a lupta, potrivit The Daily Beast.

Bout vorbea pe larg despre mândria sa în legătură cu invazia rusă în Ucraina, când intervievatorul a intervenit pentru a transmite o întrebare din partea unui ascultător, spunând "Lăsați-l pe Bout să își dovedească patriotismul față de Patrie, alăturându-se lui Wagner în Soledar", potrivit The Daily Beast.

Ascultătorul a continuat să întrebe dacă Bout a primit o ofertă de a se alătura trupelor Grupului Wagner, o armată de mercenari care luptă în numele Rusiei. La începutul acestei săptămâni, Wagner a susținut că a capturat orașul Soledar din estul Ucrainei, deși evaluările independente pun la îndoială amploarea controlului său.

Potrivit The Daily Beast, Bout a declarat: "Nu am avut nici un răspuns: "Nu, nu au existat oferte de a se alătura. Din nou, acolo trebuie să înțelegi unde poți fi cel mai util și care dintre abilitățile și cunoștințele tale ar fi utile".

A fost o schimbare puternică față de comentariile pe care Bout le-a făcut la televiziunea de stat rusă cu doar o lună în urmă.

Atunci, Bout a spus: "Dacă aș putea, aș împărtăși abilitățile pe care le am și m-aș oferi voluntar cu plăcere" pentru a lupta.

Bout a fost eliberat din închisoarea americană la 9 decembrie, în schimbul vedetei WNBA Brittney Griner, în cadrul unui schimb de prizonieri de profil înalt pus la cale de administrația Biden.

Bout și-a atras porecla de "Negustorul Morții" datorită operațiunii sale proeminente de trafic de arme din anii 1990, după cum a relatat anterior Insider. Autoritățile l-au arestat în 2008 în cadrul unei operațiuni sub acoperire, iar ulterior a fost condamnat în SUA pentru conspirație în vederea furnizării de sprijin material pentru teroriști.

Când a fost eliberat, el ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, ultima dată la un penitenciar federal din Marion, Illinois, potrivit The New York Times.

Bout a susținut cu voce tare armata rusă în interviurile acordate de la eliberarea sa și s-a alăturat Partidului Liberal Democrat ultranaționalist pro-Kremlin, potrivit Reuters.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.