Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și-a primit Viktor Orban 'tainul' de la americani? A înțeles cu frumosul că trebuie să joace în tabăra SUA

lemde.fr
Viktor Orban

Grupul parlamentar al Fidesz, partidul guvernamental din Ungaria, i-a cerut marți președintelui Adunării să includă problema ratificării aderării Suediei la NATO pe ordinea de zi de lunea viitoare, 26 februarie. Recent, o delegație o delegație a Congresului SUA au efectuat o vizită în Ungaria, iar ulterior oamenii lui Viktor Orban și-au schimbat poziția și vor vota aderarea Suediei.

O politică similară au avut americanii și în Turcia, care se opunea aderării Suediei la NATO. Turcia a primit un mare contract pe zona militară, iar Erdogan și-a schimbat total poziția.

De asemenea, este foarte probabil ca Ungaria, singura țară care nu a ratificat încă intrarea Suediei în Alianța Atlantică, să dea în sfârșit undă verde săptămâna viitoare.

Fidesz, partid care este condus de premierul ultranaționalist Viktor Orban şi care deține două treimi din mandatele parlamentare, și-a schimbat poziția exprimându-se în favoarea ratificării care ar închide un proces de aproape doi ani în care a amânat luarea deciziei.

"Grupul parlamentar (al Fidesz) dorește să susțină propunerea", a declarat liderul grupului, Máté Kovács, într-o scrisoare trimisă președintelui Parlamentului, László Kövér.

Orban însuși anunțase sâmbăta trecută că Parlamentul își poate începe sesiunile de primăvară pe 26 februarie, votând pentru aderarea Suediei la alianța militară.

Acest vot ar putea încheia un lung proces, marcat de întârzierile constante în ratificare din partea Fidesz, ai cărui deputați au asigurat că nu pot susține intrarea Suediei din cauza unor presupuse critici "nedrepte" ale politicienilor din țara nordică la adresa stării democrației din Ungaria.

În scrisoarea sa de marţi, Kovács solicită Parlamentului să discute problema deja în prima zi a sesiunilor, lucru care ar trebui confirmat odată cu publicarea ordinii de zi pentru acea zi parlamentară.

Ungaria și Turcia blocau aderarea Suediei

Ungaria și Turcia au blocat intrarea Suediei în NATO mai bine de un an și de când Parlamentul turc a dat în sfârșit undă verde, pe 23 ianuarie, țara central-europeană este singura care nu a făcut încă acest pas, în ciuda faptului că a promis că nu va fi "ultima care o va aproba".

Deputații guvernamentali i-au cerut Suediei "mai mult respect", iar pe 5 februarie au boicotat o sesiune extraordinară a Parlamentului convocată de opoziție pentru a vota aderarea. Orban este considerat liderul UE cel mai apropiat de președintele rus Vladimir Putin.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.