Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

I-au mărit pedeapsa cu 3 ani: Fostul președinte al Braziliei a fost condamnat la 12 ani de PUȘCĂRIE, dar e favorit pentru un nou mandat

Alchetron
Luiz Inacio Lula da Silva

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost condamnat, miercuri, la 12 ani şi o lună de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani, sentinţa fiind pronunţată de cei trei judecători ai Curţii de Apel din Porto Alegre.

Potrivit AFP, pedeapsa poate fi pusă în aplicare doar după epuizarea tuturor căilor de recurs, scrie news.ro.

Citește și: Comisia Europeană îi transmite un mesaj TRANȘANT României! Motivul de îngrijorare al mai-marilor

Lula a fost condamnat iniţial în iulie 2017 la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.

Fostul preşedinte este acuzat că a beneficiat, de pe urma generozităţii unora, de 3,7 milioane de reali brazilieni (1,08 milioane de euro), inclusiv de un triplex într-o staţiune balneară, din partea OAS, o întreprindere de construcţii implicată în scandalul tentacular Petrobras. Fostul şef de stat a negat toate acuzaţiile care-l vizează, argumentând că ele nu au la bază probe concrete.

Citește și: O nouă „Brigitte Macron” cucerește Franța! Cu cine s-a cuplat Pamela Anderson și ce a făcut cu casa din SUA

La jumătatea acestei luni, o petiţie pentru candidatura lui Luiz Inacio Lula da Silva la preşedinţia Braziliei a strâns peste 170.000 de semnături, între care cea a regizorului Oliver Stone şi a patru foşti preşedinţi sud-americani. Lula este favorit în sondaje pentru alegerile din octombrie.

Ambiţiile revenirii la putere a fostului şef de stat au primit astfel o serioasă lovitură. Numeroase recursuri fiind posibile în continuare, capacitatea lui Lula de a se prezenta la alegerile prezidenţiale din octombrie, al căror favorit este, va fi stabilită numai după îndelungate luni de luptă juridică.

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la Primăria Capitalei! Ce se va întâmpla cu clădirea unde s-a hotărât Unirea Principatelor Române

Pieţele financiare au primit cu satisfacţie confirmarea pedepsei fostului preşedinte de stânga pentru corupţie pasivă şi spălare de bani, Bursa din Sao Paolo afişând o creştere de 3,72% la închidere.

Joao Gebran Neto, primul judecător al Curţii de Apel care a votat şi raportor al procesului, a confirmat condamnarea lui Luiz Inacio Lula da Silva, înăsprindu-i pedeapsa la 12 ani şi o lună, faţă de nouă ani şi şase luni în primă instanţă.

Citește și: Ministerul Apărării face achiziții importante! Ce a cumpărat de milioane de euro

Votul celorlalţi doi magistraţi a lovit decisiv: a fost motivat în acelaşi mod.

Cei trei judecători au precizat că pedeapsa va fi aplicată numai după epuizarea tuturor căilor de recurs, îndepărtând trimiterea lui Lula după gratii chiar de miercuri.

Citește și: Doliu pentru UDMR! „Drujba lui Dumnezeu” s-a stins din viață! Ce avere COLOSALĂ avea acesta

La orele după-amiezii, fostul preşedinte şi-a afişat încă o dată "stăpânirea de sine" în faţa deciziei judecătorilor, deşi eliberarea sa este foarte puţin probabilă.

"Singurul lucru de care sunt sigur este că voi înceta să mă lupt numai în ziua morţii mele", a declarat Lula, care urma să participe în cursul serii la o manifestaţie în oraşul Sao Paolo.

Citește și: Cine i-ar putea lua locul lui Dragoș Bucur la PRO TV – este un actor cunoscut

Simbolul stângii latino-americane este acuzat că a intervenit în favoarea companiilor OAS şi Odebrecht pentru obţinerea de contracte cu compania petrolieră de stat Petrobras.

Fostul preşedinte (2003-2010) este acuzat în special că a primit ca mită un triplex într-o staţiune balneară.

În vârstă de 71 de ani, Lula neagă toate acuzaţiile aduse şi susţine că este victima unui complot ce vizează să-l împiedice să candideze la alegerile prezidenţiale din octombrie.

Citește și: Carrefour face o mișcare neprevăzută: Gigantul anunță concedieri masive – Mii de angajați vor avea de suferit .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.