Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iarna în Ucraina | Primarul Kievului, Vitali Klitschko: 'Fără pături, oamenii din țară vor muri de frig'

icrc.org
iarna ucraina

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, face apel la Occident să trimită pături în Ucraina înainte de iarnă, în condițiile în care rețeaua electrică a capitalei funcționează în "regim de urgență" după loviturile rusești asupra centralelor electrice, anunță dailymail.co.uk

Primarul Kievului a rugat Occidentul să trimită pături și generatoare în Ucraina pentru a le permite să treacă iarna. Vital Klitschko, în vârstă de 51 de ani, a declarat că țara sa a fost lăsată în disperare din cauza numeroaselor atacuri asupra centralelor electrice, iar rețeaua electrică a capitalei funcționează în "regim de urgență".

Deși  Klitschko a cumpărat câteva generatoare și a făcut rost de 1.000 de puncte mobile de încălzire în Kiev, organizate cu ajutorul echipei sale, temerile continuă să crească pe măsură ce vremea se răcește, iar Rusia continuă să atace infrastructura cheie. El a declarat ieri pe Telegram: 'Din cauza unui deficit semnificativ de energie electrică, de la 20% la 50%, - sistemul de alimentare cu energie electrică al orașului funcționează în regim de urgență.

În aceeași postare, Klitschko a confirmat rapoartele guvernatorului regional și ale Ukrenergo, compania energetică de stat, potrivit cărora Kievul și regiunea înconjurătoare vor avea pene de curent în următoarele zile. Klitschko și-a exprimat speranța că angajații Ukrenergo vor restabili fluxul de electricitate la nivelul obișnuit 'în două-trei săptămâni, cu excepția unor circumstanțe independente de voința lor'.

În ultimele două săptămâni, din cauza atacurilor rusești asupra centralelor electrice și a rețelei electrice,Ucraina s-a confruntat cu întreruperi de curent și și-a făcut griji cu privire la supraviețuirea sistemului în timpul iernii. În urma acestor atacuri, 40 % din infrastructura energetică din Ucraina a fost grav avariată.

Vorbind pentru Telegraph, Klitshcko a bătut cu pumnii în masă și a spus: "Facem tot ce putem face pentru a salva viețile oamenilor noștri și pentru a-i proteja. 'Dar această iarnă va fi cu siguranță o provocare uriașă pentru noi'. Fără pături, oamenii din țară vor muri de frig. Vitali anunțase, de asemenea, la televiziunea ucraineană că în capitală au sosit noi echipamente de apărare antiaeriană și și-a exprimat speranța că acestea vor ajuta la protejarea infrastructurii energetice după săptămâni de atacuri aeriene rusești țintite.

El a declarat: "Militarii m-au asigurat (în timpul unei întâlniri recente) că în capitală au sosit noi echipamente de apărare aeriană, iar cerul nostru va fi mai sigur", a spus el. 'Sperăm că nu vor mai exista atacuri și provocări cu drone și rachete kamikaze', a adăugat Klitschko, făcând referire la dronele explozive Shahed, de fabricație iraniană, reperate în mod repetat deasupra orașelor ucrainene.

Loviturile asupra centralelor electrice și a rețelei electrice reprezintă o schimbare de tactică despre care dl Klitschko spune că a avut loc din cauza nevoii președintelui rus de a revendica o victorie minoră în războiul său. Cel mai nou comandant al invaziei de la Kremlin, generalul Serghei Surovikin, coordonase atacurile cu drone și rachete.

Locuitorilor din Kiev li s-a spus că, din cauza loviturilor, va avea loc o "deteriorare bruscă" a aprovizionării cu energie electrică a regiunii. În prezent, electricitatea este una dintre singurele metode de care dispun ucrainenii pentru a-și încălzi locuințele, deoarece mulți dintre ei locuiesc în clădiri devastate de război, care nu au gaz și ferestre.

Și a devenit evident că vremea geroasă se transformă într-o nouă armă a lui Putin, în speranța că locuitorii vor fi atât de înfrigurați încât se vor supune lui. Aceasta vine în condițiile în care se așteaptă ca temperaturile să scadă până la -20C în unele zone din Ucraina în următoarele zile.

Klitschko a declarat că este recunoscător pentru sprijinul țărilor occidentale, dar a adăugat că ajutorul care a fost acordat a venit prea lent. El a făcut aceste remarci după ce a primit o mașină de pompieri și două ambulanțe de la o fundație caritabilă germană. De asemenea, el a pledat pentru pături, haine de iarnă și generatoare, precum și pentru armament greu și sisteme de apărare aeriană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.