Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iaşiul, gazda primei ediţii a Forumului Internaţional al Sustenabilităţii

wikipedia.org
Palatul culturii iasi

Prima ediţie a Forumului Internaţional al Sustenabilităţii reuneşte la Iaşi peste 150 reprezentanţi din 10 ţări, care discută timp de două zile despre "Dezvoltarea relaţiilor economice multilaterale în Europa de Sud-Est şi regiunea Dunării în contextul dezvoltării durabile".

La eveniment participă peste 100 de organizaţii din 10 ţări din Europa, printre care clustere, agenţii de dezvoltare regională sau membri ai Consiliului de Cooperare Regională, inclusiv decidenţi politici cu activitate remarcabilă în domeniul dezvoltării durabile, bioeconomiei şi economiei circulare, potrivit Agerpres.

"Participarea numeroasă la prima ediţie a Forumului Internaţional al Sustenabilităţii arată că era nevoie de un astfel de eveniment în regiune. Structura interinstituţională pe care am creat-o alături de acţiunile pentru stimularea implicării reprezentanţilor din business, cercetare, mediul asociativ şi ONG-uri sunt modele de bune practici cu care sperăm să inspirăm şi alte state din regiune. Totodată, fiind prima ţară care a dezvoltat profesia de expert în dezvoltare durabilă arătăm că România are capacitatea de a propune abordări inovative. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă demonstrează din nou că România rămâne un hub regional în ceea ce priveşte Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă", a declarat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Forumul reprezintă o oportunitate pentru iniţierea proiectelor comune, de lansare a unor idei noi în rândul participanţilor şi de a crea un mediu colaborativ.

"O economie sustenabilă a unui oraş este atunci când consumă mai puţin decât produce. Abia în momentul respectiv poţi spune că ai o comunitate sustenabilă, atunci când resursele pe care le consumi pe parcursul unui an sunt mai mici decât cele pe care le produci sau pe cele pe care le ai la dispoziţie. Cred că suntem pe drumul cel bun. Nu ştiu în ce măsură putem spune în momentul de faţă că tot ceea ce consumăm în interiorul municipiului reuşim să regenerăm sau să introducem în economie, dar sunt convins că am demarat acest proces. Faptul că suntem îi producători de energie electrică ne avantajează din această perspectivă, dar şi felul în care gestionăm deşeurile în momentul de faţă. Viziunea de sustenabilitate şi economie circulară trebuie modificată din rădăcini pentru că Protecţia Mediului nu trebuie să fie strict legată de faptul că trebuie să refolosim absolut tot ce putem recupera", a spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Principalele obiective de dezvoltare durabilă pe care le promovează evenimentul sunt: Muncă decentă şi creştere economică, Industrie, inovare şi infrastructură şi Parteneriate pentru atingerea obiectivelor.

"Sustenabilitatea este definitorie pentru viitorul nostru. Sustenabilitatea înseamnă capacitatea de a exista constant. Dacă ne uităm la crizele prin care trece lumea astăzi, dacă ne uităm la criza climatică sau la faptul că până pe 28 iunie omenirea a consumat toate rezervele pe care Pământul le poate crea într-un an, sau la faptul că doar 9% din economie este circulară, ajungem la concluzia că în câţiva ani nu vom mai avea unde sta. Ne consumăm locul în care trăim, planeta pe care trăim. De aceea sustenabilitatea este extrem de importantă şi reprezintă o preocupare importantă şi pentru ARD Nord Est", a declarat directorul general al ADR Nord Est, Vasile Asandei.

Evenimentul se desfăşoară sub formă de sesiuni panel, dezbateri şi mese rotunde, cu accent pe promovarea exemplelor de bune practici şi identificarea modalităţilor de multiplicare a acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.