Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turismul e pe cale să 'omoare' Ibiza: Localnicii trăiesc în corturi și mașini, în timp ce pe insula petrecerilor chiriile explodează

Unai Huizi / imageBROKER / Profimedia
ibiza

César Nebrera își toarnă o ceașcă de cafea pe care a preparat-o pe un aragaz din portbagajul mașinii sale. Vechea berlină Kia de culoare verde stă la umbra unui carob de lângă drumul principal din apropierea orașului Ibiza.

"Mi-e dor de lucrurile de bază care fac viața confortabilă, cum ar fi să poți sta în picioare în propria casă, să poți găti cum trebuie sau chiar să deschizi un sertar și să scoți niște șosete", spune el, potrivit BBC.

"Acestea sunt genul de lucruri pe care le pierzi atunci când trăiești într-o mașină".

Kia lui César a fost casa lui în ultimii trei ani. Lucrează ca bucătar, dar, având în vedere că prețurile chiriilor pe insula spaniolă Ibiza au crescut vertiginos, nu își permite să locuiască într-un apartament.

"În Ibiza, cazarea este foarte scumpă și devine din ce în ce mai scumpă", spune el. "Iar costul închirierii este complet disproporționat față de ceea ce câștigi. Așa că a trăi așa este o alternativă. Este mai puțin confortabil, dar îmi permite să continui să trăiesc pe insulă."

Chiriile au luat-o razna

Ibiza este una dintre cele patru insule mediteraneene care alcătuiesc Insulele Baleare din Spania. Celelalte sunt Mallorca, Menorca și Formentera.

Mulți profesioniști locali din Ibiza trăiesc în condiții la fel de precare din cauza costurilor ridicate ale chiriilor. Anul trecut, IGC, un organism reprezentativ al poliției gărzii civile, a declarat că "trei sau patru" dintre ofițerii săi locuiau în vehicule pe insulă.

Alți localnici au recurs să locuiască în corturi sau în locuințe comune extrem de simple.

Daniel Granda, purtătorul de cuvânt al Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, o organizație care reprezintă chiriașii locali, spune că astfel de situații devin ceva obișnuit.

"Mulți oameni ajung în condiții destul de mizerabile și începem să vedem mahalale pe toată insula", spune el. "Fără posibilitatea de a găsi o locuință care să ne permită să trăim în mod normal, noi, cei care locuim pe insulă, avem sentimentul că suntem împinși în afara ei."

Ratele ridicate ale dobânzilor și o recentă criză a costului vieții i-au descurajat pe mulți spanioli să cumpere proprietăți, creând o creștere a cererii de locuințe închiriate, ceea ce a dus la creșterea costurilor de închiriere. Prețurile chiriilor în Insulele Baleare au crescut în medie cu 18% numai în ultimul an, față de o creștere medie de 12% la nivel național.

Cu toate acestea, statutul de centru turistic al insulei Ibiza, situat într-o zonă relativ mică, a supraîncărcat acest fenomen pe insulă, ceea ce a dus la creșteri mult mai abrupte, în unele cazuri de până la 40 sau 50% numai în ultimul an.

Isabel María Pérez, care a căutat cazare la prețuri accesibile pe insulă, spune că o cameră single costă între 700 și 1.000 de euro (760 și 1.086 de dolari; 600 și 857 de lire sterline) pe lună, în timp ce un apartament modest poate costa în jur de 1.500 de euro.

Locuri de muncă mai bune decât pe continent

Isabel, care lucrează casieră într-un supermarket, și partenerul ei, care are un loc de muncă într-un hotel de cinci stele, au fost nevoiți să se mute din apartamentul lor închiriat atunci când acesta a fost vândut. De atunci, ei locuiesc cu soacra lui Isabel. Originară din regiunea centrală spaniolă Castilla La Mancha, Isabel spune că ea și familia ei se gândesc acum să se mute înapoi pe continent, doar din cauza situației locuințelor.

"Problema în alte părți ale Spaniei este că nu există prea multe locuri de muncă", spune ea. "Aici există toată munca pe care ți-ai putea-o dori, dar nu ai unde să locuiești."

Șomajul în Ibiza Town, capitala insulei, este de puțin sub 5%, față de 8% în Madrid sau 19% în capitala regiunii Andaluzia, Sevilla.

Cu o populație de doar 160.000 de locuitori, Ibiza a primit anul trecut aproape patru milioane de turiști, un nou record, iar 84% din activitatea sa economică este legată de turism, potrivit guvernului local. În timp ce hotelurile, restaurantele și cluburile sale oferă o mulțime de locuri de muncă, o mare parte din locuințele sale sunt disponibile doar la tarifele turistice pe termen scurt, iar lucrătorii locali sunt excluși de pe piață.

Poziția autorităților

Guvernul regional conservator al Insulelor Baleare, care a ajuns la putere anul trecut, a ales să nu pună în aplicare o lege a locuințelor aprobată de guvernul spaniol de la Madrid, care urmărește să limiteze chiriile în zonele din țară unde acestea au crescut vertiginos.

În schimb, autoritățile locale atribuie problema locuințelor în principal proprietarilor de case din zonele rezidențiale din Ibiza care nu respectă legea, oferindu-și proprietățile spre închiriere pe termen scurt, în condițiile în care legile locale prevăd că acestea trebuie închiriate pentru cel puțin șase luni la rând. Administrația locală afirmă că, din 2019, a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 4 milioane de euro în legătură cu activitățile ilegale din sectorul turismului.

"Problema este că se câștigă mult mai mulți bani dacă se închiriază pentru câteva zile sau săptămâni decât dacă se închiriază în conformitate cu legea", spune Juan Miguel Costa, șeful departamentului de turism din Ibiza.

El spune că autoritățile regionale și municipale trebuie să colaboreze "pentru a ataca acea idee de impunitate care a existat pe insulă, că este foarte ușor să oferi un apartament [pentru turism] în mod ilegal într-o clădire rezidențială sau să oferi o proprietate ca locuință de vacanță fără o licență de vacanță"."

De asemenea, Costa atribuie creșterea numărului de chirii faptului că multe locuințe rămân nefolosite pe tot parcursul anului, din cauza preocupărilor proprietarilor cu privire la posibilele ocupări ilegale, ceea ce reduce și mai mult oferta de locuințe pentru lucrătorii locali.

O ironie a crizei locuințelor din Ibiza este că aceasta amenință acum să submineze aceeași industrie turistică care este atât de mult blamată pentru că a cauzat creșterea chiriilor în primul rând.

"Oricine locuiește aici continuă să spună același lucru: ceva trebuie să cedeze pentru că prețurile continuă să crească", spune George McBlain, director de operațiuni la O Beach, o discotecă și un restaurant care angajează lucrători de pe insulă, din Spania continentală și din străinătate.

"Evident, salariile cresc un pic, dar nu suficient", adaugă el. "Am prieteni aici și chiriile lor au crescut de două ori în decurs de un an. Și dacă acest lucru continuă, ceea ce veți vedea - și deja se întâmplă - este că muncitorii care vin pe insulă vor alege altă parte."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.