Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘICANE la Marea Neagră: Rusia consideră PROVOCATOARE ideea unei grupări navale permanente a NATO

ap.com
nave militare

Rusia consideră provocatoare ideea creării unei grupări navale permanente a NATO în Marea Neagră, a declarat luni ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, aflat într-o vizită la Belgrad, informează agenţia de presă TASS.

"Partea ucraineană are multe iniţiative, ele încep deja să provoace o anumită oboseală partenerilor noştri", a afirmat Lavrov, comentând în legătură cu declaraţiile Kievului cu privire la necesitatea prezenţei NATO în Marea Neagră.

Citește și: Donald Trump rămâne câştigător după încheierea renumărării voturilor în Wisconsin

"Suntem convinşi că toate deciziile la Marea Neagră trebuie să fie luate de ţările riverane, în special în ceea ce priveşte securitatea" în regiune, a spus şeful diplomaţiei ruse. "De aceea, considerăm drept provocatoare ideea Ucrainei, precum şi ideea vecinilor români privind crearea aici a unei grupări (navale) permanente active a NATO", a reiterat ministrul de externe rus. "Sperăm că situaţia se va calma acum şi partenerii noştri români vor trage concluzia corectă", a adăugat Lavrov.

El a menţionat de asemenea că Rusia se pronunţă ferm împotriva încălcării Convenţiei de la Montreux privind statutul strâmtorilor Marii Negre. "Noi pledăm ferm şi strict împotriva oricărei încălcări a Convenţiei de la Montreux", a spus ministrul rus, indicând că "avem asigurări din partea Turciei, ca stăpână a strâmtorilor, că această convenţie va fi respectată".

Aceste asigurări, a spus Lavrov, au funcţionat şi în perioada de răcire a relaţiilor ruso-turce.

În acelaşi timp, ministrul rus a denunţat încercările insidioase de "încălcare a termenilor staţionării" în Marea Neagră de către marina americană. Recent, marina SUA nu a exclus posibilitatea prelungirii perioadei de patrulare a navelor americane în Marea Neagră până la patru luni. În acelaşi timp, potrivit Convenţiei de la Montreux, prezenţa navelor americane în Marea Neagră este limitată la 21 de zile, anunță Agerpres.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a pledat zilele trecute pentru o prezenţă a Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră. Potrivit declaraţiilor sale, Ucraina este gata să ajute în acest sens NATO, inclusiv prin punerea la dispoziţie a bazelor sale maritime şi participarea la misiuni de patrulare comună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.