Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ, despre acuzaţiile DNA la adresa lui Gabriel Oprea: 'Fapta NU are legătură cu atribuţiile de serviciu'. Ce înseamnă acest lucru pentru fostul ministru

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Gabriel Oprea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să trimită dosarul în care DNA îl acuza de ucidere din culpă pe Gabriel Oprea, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, la Judecătoria Sector 1, spre competentă soluţionare. Motivarea deciziei este una cu adevărat importantă pentru fostul vicepremier, pentru că ÎCCJ oferă, practic, deznodământul final în doar câteva fraze.

Judecătorul de cameră preliminară, analizând condiţia "fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului", constată că printr-o atare legătură se înţelege existenţa unui raport direct între exercitarea atribuţiilor de serviciu ale făptuitorului şi fapta pretins a fi comisă, de către acesta, respectiv de ucidere din culpă.

"...nu există un raport direct între exercitarea atribuţiilor de serviciu ale inculpatului Oprea Gabriel, care la acea dată deţinea funcţia de ministru al afacerilor interne, dar şi calitatea de senator, demnităţi publice şi fapta de ucidere din culpă", precizează judecătorul de la ÎCCJ. În continuare, magistratul explică faptul că niciuna dintre sarcinile de serviciu ale lui Gabriel Oprea nu poate rezulta în uciderea din culpă a unei persoane.

"Aşadar, judecătorul de cameră preliminară constată că între exercitarea atribuţiilor inculpatului Oprea Gabriel, ce deţinea funcţia de ministru al afacerilor interne şi calitatea de senator, circumscrise dispoziţiilor legale mai sus enunţate (...), nu se regăsesc şi atribuţiile efective de conducere a autoturismului (inculpatul se afla în autoturism ca persoană transportată, ca urmare a funcţiei şi calităţii deţinute), precum şi nici cele concrete, de însoţire a autoturismului în care se afla, de către un dispozitiv în coloană (respectiv stabilirea directă, de o manieră efectivă a componenţei numerice şi individuale a persoanelor, felul de alcătuire al dispozitivului, amplasarea concretă în cadrul dispozitivului chiar desemnarea nominală a poliţistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin, indicarea concretă a vitezei de deplasare şi traseele de urmat) şi fapta pretins a fi comisă de către acesta, respectiv aceea de ucidere din culpă a poliţistului rutier Gigină Bogdan Cosmin, în condiţiile în care aşa cum se reţine în rechizitoriu în mod constant, moartea acestuia a survenit într-un accident rutier.

Altfel spus, în reglementările atribuţiilor de serviciu, ce decurg din funcţia de ministru al afacerilor interne şi din calitatea de senator deţinute de inculpatul Oprea Gabriel, nu există situaţii prevăzute ca în exercitarea lor să poată cauza moartea persoanelor, aşa încât nu există nicio legătură, respectiv un raport direct între exercitarea lor, cu fapte de a ucide, având ca rezultat, producerea suprimării vieţii, din culpă, a victimei Gigiă Bogdan Cosmin", mai precizează judecătorul.

Dincolo de consecinţa evidentă, aceea a transformării cazului într-un accident rutier ca oricare altul şi mutarea judecăţii la nivel de judecătorie, motivarea ÎCCJ îl absolvă practic de vina invocată de DNA pe Gabriel Oprea. Rămâne de văzut, desigur, dacă judecătorii de la Judecătoria Sector 1 vor vedea lucrurile în aceeaşi manieră.

Adevărata "bombă" ar putea fi, pe aceleași considerente, o decizie prin care să se decidă că DNA nu avea competență pe acest dosar, urmând ca ancheta să se reia.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.