Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎCCJ s-a verificat singură după scandalul condamnării avocatului Robert Roşu. 'SURPRIZĂ': 'În principiu', dosarele sunt repartizate aleatoriu

iccj

Verificările privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată că, în principiu această procedură se face în conformitate cu dispoziţiile legale şi regulamentare. În urma acestor verificări au fost formulate unele recomandări, pentru fiecare secţie, transmite news.ro.

Reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au făcut public, luni, rezultatul verificărilor privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul ICCJ, dispuse prin Ordinul nr.284/21.12.2020 al preşedintelui ICCJ.

În urma verificărilor făcute, s-a stabilit că la Secţia Civilă I repartizarea aleatorie a cauzelor se realizează, în principiu, în conformitate cu dispoziţiile legale şi regulamentare.

În ceea ce priveşte deficienţele constatate, se arată că modificările intervenite în parametrii de configurare, în ceea ce priveşte numărul maxim de dosare nou intrate admis pe complet într-o şedinţă, nu au fost aduse la cunoştinţa Colegiului de conducere. Astfel, se recomandă ca orice modificare să fie adusă la cunoştinţa Colegiului.

O situaţie similară a fost constatată La Secţia Civilă II, unde nu au fost aduse la cunoştinţa Colegiului de conducere modificările legate de obiectul cauzelor judecate.

La Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, s-a constatat că anumite evidenţe sunt incomplete, dar şi că volumul excesiv al cauzelor nou-înregistrate zilnic (60-70 de osare) face dificilă înregistrarea şi repartizarea tuturor cauzelor în aceeaşi zi.

La Secţia Penală, "în ceea ce priveşte înregistrarea cauzelor, având în vedere şi rezultatele Referatului de control nr. 279 din 30 decembrie 2020, se recomandă preşedintelui Secţiei penale o monitorizare atentă a activităţii de înregistrare a cauzelor , cu referire, în principal, la numărul părţilor şi al volumelor, având în vedere că acestea fac parte din algoritmul de calcul automat al complexităţii dosarului".

Şi la Completul de 5 judecători s-a constatat că se respectă dispoziţiile legale şi regulamentul, recomandându-se o atenţie sporită la înregistrarea cauzelor.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Alina Corbu, a dispus verificări privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului Ferma Băneasa, în care au fost condamnaţi omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi avocatul Robert Mihăiţă Roşu. Ulterior, se vor face verificări privind repartizarea aleatorie a dosarelor la toate secţiile ÎCCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.